Ciasto ucierane to jedno z najprostszych do przygotowania. Na dodatek jest to jedno z najsmaczniejszych ciast, które przygotujesz w kilkanaście minut. Ciasto cytrynowe, które najczęściej nazywam babką cytrynową, to jeden z wariantów tego klasycznego deseru. Cytryna idealnie pasuje do ciasta maślanego. Wspaniale podkreśla jego smak.
Jak upiec babkę cytrynową?
Najważniejsze jest to, aby składniki ciasta były w temperaturze pokojowej. Podobnie jak w przypadku makowca, dzięki składnikom w podobnej temperaturze ciasto ładnie się połączy i idealnie się piecze. Ciasto możesz upiec w dowolnej formie. Ja najbardziej lubię babkę z keksówki. Ale Ty możesz ją upiec w tortownicy lub w formie do babki. Będzie pyszne zarówno z cytrynowym lukrem, ale też przełożone kremem ze śmietany czy z mascarpone i polane czekoladową polewą. Wybieraj sposób podania wedle uznania. Oczywiście mój klasyczny lukier królewski możesz wykorzystać również do lukrowania pierniczków i innych wypieków!
Składniki
ciasto:
250 g masła
210 g mąki tortowej
40 g budyniu waniliowego
5 jajek rozm. M
200 g cukru pudru
2 łyżki skórki otartej z ok. 2 cytryn
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
1/2 białka jajka
200 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
skórka z cytryny i czekoladowe gwiazdki do dekoracji
Przygotowanie
Masło i jajka wyjmij z lodówki kilka godzin przed pieczeniem.
Miękkie masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodawaj po 1 jajku, miksując, każde kolejne po połączeniu poprzedniego.
Do masy przesiej mąkę, proszek i budyń.
Wymieszaj składniki.
Do ciasta dodaj sok z cytryny i skórkę. Wymieszaj ponownie.
Przelej babkę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 40-45 minut w temp 170 stopni.
Wystudź i polukruj.
Lukier przygotuj dokładnie mieszając trzepaczką wszystkie jego składniki. Nie ubijaj białka po prostu dokładnie wymieszaj je z resztą składników. Udekoruj ciasto lukrem.
Gdy lukier jest jeszcze miękki udekoruj ciasto skórką z cytryny i cukrowymi dekoracjami.
O mnie
Ania Pastuszka
Ania Pastuszka. Dziennikarka, blogerka i scenarzystka. Kuchnia od zawsze była jej pasją. Gotuje od blisko 20. lat. Od wielu lat pokazuje swoje proste i pyszne przepisy w Telewizji i Internecie. Więcej o mnie »