nutellobrownie

Bezglutenowe Nutellobrownie z borówkami

Proste, bezglutenowe Nutellobrownie z borówkami i migdałami przygotujesz w kilka minut. Jest pyszne i wilgotne, z kwaśnymi borówkami i chrupiącymi migdałami na wierzchu. Zrób je już dziś! 

Bezglutenowe Nutellobrownie z borówkami 

Bardzo łatwo możesz zrobić bezglutenowe ciasto. Wystarczy, że zmiksujesz na proszek bezglutenowe płatki owsiane. Bezglutenowe Nutellobrownie z borówkami i migdałami spełnia wszystkie warunki grzesznego deseru. Jest pyszne, ciągnące, wilgotne i bardzo czekoladowe. Myślę, że na pewno Ci posmakuje, jeśli lubisz kontrasty, które idealnie się uzupełniają. Przede wszystkim jednak zwróć uwagę na to, że to banalnie prosty przepis. Moje ciasto zrobisz nawet bez miksera! A co najważniejsze możesz upiec je dzieciakami. Bez wątpienia czas spędzony wspólnie w kuchni zbliża do siebie ludzi. Wierz mi, dzieciaki na pewno będą zachwycone! 

nutellobrownie
Bezglutenowe Nutellobrownie z borówkami

Nutellobrownie w wersji z glutenem

Niewątpliwie jeśli nie masz płatków owsianych albo nie masz problemów z tolerancją glutenu zrób swoje Nutellobrownie w wersji klasycznej, z mąką tortową lub pełnoziarnistą. W przeciwieństwie do wersji bezglutenowej ciasto będzie bardziej lepkie, zwięzłe i ciągnące. Poprzednio piekłam brownie z mąką kokosową i migdałową, obie sprawdzają się dobrze, ale Nutellobrownie może się kruszyć. Reasumując przepis na to ciasto jest prosty, a możliwości doboru mąk duże. Wybierz ulubioną, a przepis bez wątpienia na stałe zagości w Twoim menu. 

Nutella kocha Polskę 

W akcji Nutelli do 30 września możesz stworzyć własną etykietę z wyjątkowym miejscem w Polsce, dzięki kreatorowi etykiet na  nutella.pl. Nutella za darmo dostarczy je pod wskazany przez Ciebie adres. Jeśli opiszesz w kilku słowach swoje ulubione, wyjątkowe miejsce w Naszym kraju i wyjaśnisz innym dlaczego jest tak wyjątkowe, możesz wygrać nagrody w konkursie Nutelli. Moja etykieta  przedstawia nasze warszawskie Stare Miasto. Lubię panującą tam atmosferę i wyjątkowych ludzi, których można spotkać na błoniach. Zaglądajcie do Warszawy i pamiętajcie, że nasz kraj jest piękny, wystarczy tylko się rozejrzeć 🙂 Więcej inspiracji znajdziecie na moim Instagramie. 

nutellobrownie
nutellobrownie przed pieczeniem

Składniki

  • 300 g kremu Nutella
  • 200 g masła
  • 1 pełna szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych (lub mąki tortowej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 7 jajek rozm. M
  • 50 g migdałów bez skórki 
  • 250 g borówek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
  • szczypta soli 

Przygotowanie

  1. Płatki zmiksuj na mąkę. 
  2. Nutellę i masło przełóż do żaroodpornej miski. 
  3. Ustaw nad gotującą się powoli wodą i roztop. Mieszaj od czasu do czasu. 
  4. Gdy masa się stopi przestudź ją. 
  5. Do ciepłej masy dodaj jajka.
  6. Wymieszaj dokładnie. 
  7. Do czekolady dodaj esencję, sól, mąkę z płatków i proszek oraz cukier puder. 
  8. Wymieszaj masę dokładnie. 
  9. Przelej ciasto do formy do pieczenia o wymiarach (mniej więcej) 20×30 cm. 
  10. Na cieście rozsyp borówki i posiekane migdały. 
  11. Piecz Nutellobrownie w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30-35 min. 
  12. Na zakończenie dodam, że Nutellobrownie smaczne jest zarówno na ciepło, ale wtedy może się kruszyć przy krojeniu, jak i na zimno.