Polska wersja włoskiego przepisu na carbonarę. Żółtka, parmezan, śmietana, koper i wędzona polska polędwica łososiowa. Połączenie, które na pewno przypadnie do gustu każdemu z kraju na Wisłą, ze względu na śmietanę, której Włosi do carbonary nie dodają.
Makaron w sosie carbonara
Klasyczny makaron, zwykle spaghetti carbonara to włoska pasta z sosem na bazie żółtek i parmezanu. Dodatkiem, który spaja całość i dodaje mu smaku jest włoski boczek, a mianowicie pancetta. Pancetta jest wędzona i ma wyrazisty aromat. Jakież zdziwienie towarzyszy nam, gdy dowiadujemy się, że w klasycznej carbonarze nie ma ani grama śmietany! To ser, woda z makaronu i żółtka zagęszczają sos. Niegdyś sama, dobre kilkanaście lat temu, byłam tym faktem niezwykle zaskoczona. Jednak my Polacy, wielbiciele tłuszczu i nabiału, lubimy sobie podkręcić każdy sosik choćby małym kleksem śmietany. I powiem Ci, że w tym wypadku to się naprawdę sprawdza.
Carbonara po polsku
Polędwica łososiowa to właściwie wędzone na zimno mięso z polędwiczki wieprzowej. Warto mieć ją w swojej lodówce jako bazę do różnych sosów na szybki obiad lub kolację. Szczególnie, że można ją kupić porcjowaną w 100 g paczkach. W myśl eko trendu możesz też kupić szynkę na wagę i po prostu zamrozić ją w pojemniczkach, aby nie mnożyć niepotrzebnego plastiku. Na zakończenie dodam, że ten makaron to po prostu niebo. Jest przepyszny, kremowy o wyczuwalnym zapachu wędzonki, a koperek sprawia, że nie jest mdły. Mam nadzieję, że nie narażę się włoskim czytelnikom (o ile tacy w ogóle istnieją), ale jeśli spróbujecie tej pasty, na pewno przyznacie, że polska carbonara też daje radę.
Szybki obiad
Reasumując, jeśli masz ochotę na szybki, ale pyszny, obiad ten przepis powinien znaleźć się w Twoim notatniku. Zrobisz go w kilka, najwyżej 15-20 minut, a smakuje jak z restauracji. Jeśli mam być z Tobą szczera, a zawsze jestem, przy tak krótkiej liście składników zwróć uwagę na ich jakość. Wybierz dobrej jakości makaron z pszenicy durum, który wcale nie musi być drogi. Musi być natomiast zrobiony z dobrej mąki. Po drugie weź dobry, dojrzewający ser. Jeśli nie masz pod ręką parmezanu wybierz polskie sery dojrzewające np. Rubin czy Dziugas. Po trzecie i ostatnie, jeśli masz wybór wybierz ekologiczne jajka z odbitym zerem na skorupce. Tutaj jajka tworzą sos, więc klatkowe trójki, niekoniecznie będą dobrym pomysłem (nie wspominając już o dobrostanie zwierząt, który też musisz mieć na uwadze).
Na 4 porcjeSkładniki
Przygotowanie