chleb bez wyrabiania

Chleb bez wyrabiania

Rumiany i chrupiący z wierzchu, a miękki, pachnący i maślany w środku. Bardzo prosty i przepyszny chleb, którego nie musisz wyrabiać. Wystarczy kilka sprytnych patentów i już możesz zajadać pyszny, świeży pszenny chleb. Czego chcieć więcej? No, może odrobiny masła i konfitury…

Jak uzyskać chrupiącą skórkę chleba

Przede wszystkim musisz znać kilka patentów. Po pierwsze, wierzch chleba przed wstawieniem do pieca posmaruj odrobiną oliwy. Po drugie koniecznie trzymaj się przepisu – mam na myśli podważenie chleba, wyjęcie gorącego z formy i odstawienie do góry spodem, aby ładnie rozprężył się miąższ, a skórka nie zaparowała podczas studzenia. 

prosty chleb bez wyrabiania
Prosty chleb bez wyrabiania

Jakiej mąki użyć do chleba?

Najsmaczniejszy chleb przygotujesz z mąki chlebowej typu 750, która ma odpowiedni stosunek białka do węglowodanów. W tym wypadku to właśnie białko (gluten) tworzy tę wspaniałą, cudowną, miękką bąbelkową strukturę. Świetny wyjdzie także z mąki do pizzy (typ 00) – jeszcze bardziej chrupiący z wierzchu. Ale jeśli nie masz akurat takich mąk nie martw się. Weź taką, którą masz pod ręką np. tortową czy wrocławską i upiecz swój pachnący chleb bez wyrastania. Wierz mi. Własnoręcznie upieczone pieczywo daje wielką frajdę. 

Chleba z dodatkami

Jeśli chleb Ci posmakuje możesz spróbować upiec go z dodatkami na słodko lub wytrawnie

Składniki

  • 450 g mąki chlebowej typu 750 
  • 250 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 4 łyżki oleju rzepakowego np. o smaku masła + do smarowania 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Drożdże i cukier rozpuść w 200 ml wody.
  3. W reszcie wody rozpuść sól. 
  4. W mące zrób dołek i wlej do niej drożdże. 
  5. Wymieszaj drożdże z odrobiną mąki, tak aby stworzyć konsystencję jogurtu.
  6. Miskę przykryj folią i odstaw na 10 minut.
  7. Gdy zaczyn będzie puszysty i lekko podrośnie wlej do niego wodę z solą oraz olej. 
  8. Mieszaj ciasto przez 5 minut drewnianą łyżką lub mikserem.
  9. Ciasto będzie kleiste, ale takie ma być. 
  10. Miskę z ciastem przykryj folią i odstaw na 12 godzin do lodówki – najlepiej na noc. 
  11. Rano przełóż ciasto do wysmarowanej olejem formy. 
  12. Ponownie przykryj je folią i odstaw do podwojenia objętości na 1-1,5 godziny.
  13. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
  14. Wstaw chleb i piecz go 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 25 minut.
  15. Gotowy chleb wyjmij z pieca.
  16. Podważ boki chleba nożem i wyjmij go z formy. 
  17. Obróć go wierzchem do spodu i odstaw do wystudzenia. 
  18. Najlepszy jest tego samego dnia – z uwagi na brak zakwasu, krótko jest świeży. Ale równie dobrze, możesz przygotować z niego zapiekanki lub francuskie tosty następnego dnia.

prosty chleb
Prosty chleba drożdżowy