Rumiany i chrupiący z wierzchu, a miękki, pachnący i maślany w środku. Bardzo prosty i przepyszny chleb, którego nie musisz wyrabiać. Wystarczy kilka sprytnych patentów i już możesz zajadać pyszny, świeży pszenny chleb. Czego chcieć więcej? No, może odrobiny masła i konfitury…
Jak uzyskać chrupiącą skórkę chleba
Przede wszystkim musisz znać kilka patentów. Po pierwsze, wierzch chleba przed wstawieniem do pieca posmaruj odrobiną oliwy. Po drugie koniecznie trzymaj się przepisu – mam na myśli podważenie chleba, wyjęcie gorącego z formy i odstawienie do góry spodem, aby ładnie rozprężył się miąższ, a skórka nie zaparowała podczas studzenia.
Jakiej mąki użyć do chleba?
Najsmaczniejszy chleb przygotujesz z mąki chlebowej typu 750, która ma odpowiedni stosunek białka do węglowodanów. W tym wypadku to właśnie białko (gluten) tworzy tę wspaniałą, cudowną, miękką bąbelkową strukturę. Świetny wyjdzie także z mąki do pizzy (typ 00) – jeszcze bardziej chrupiący z wierzchu. Ale jeśli nie masz akurat takich mąk nie martw się. Weź taką, którą masz pod ręką np. tortową czy wrocławską i upiecz swój pachnący chleb bez wyrastania. Wierz mi. Własnoręcznie upieczone pieczywo daje wielką frajdę.
Chleba z dodatkami
Jeśli chleb Ci posmakuje możesz spróbować upiec go z dodatkami na słodko lub wytrawnie.
Składniki
Przygotowanie