Majówka zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym rozpocznie się też narodowe grillowanie. Dlatego jeśli zamierzasz grillować koniecznie zwróć uwagę na ten przepis. Oto soczyste, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, czosnkowe skrzydełka z kurczaka. Musisz przyznać mi rację, że jeśli można coś przygotować tak, żeby wszyscy uznali Cię za królową bądź króla grillowania, koniecznie trzeba to zrobić.

Pasta czosnkowa
Pewnego razu zamówiłam z mężem pizzę z pizzerii Tutti Santi, to godna uwagi knajpa jeśli lubisz pizzę. Do pizzy dostaliśmy oliwę zmiksowaną ze świeżym czosnkiem. Z pewnością nie spodziewałam się, że będzie to taki hit. Wiele razy spotkałam się z serwowaniem oliwy do pizzy. Jednak w przeciwieństwie do oliwy z Tutti Santi, zwykle była to „gotowa” oliwa, a więc kupowana z przyprawami lub, co gorsza, aromatyzowana na gorąco. Dlatego, gdy spróbowałam pizzy z oliwą ze świeżym czosnkiem zakochałam się w tym smaku. Tak patent z miksowaniem oliwy ze świeżym czosnkiem wszedł na stałe do mojej kuchni. Z czasem zaczęłam miksować coraz więcej oliwy i czosnku. Tak przygotowaną oliwę chowałam w lodówce i używałam do gotowania, jako przyprawy. Pod wpływem zimna, oliwa z czosnkiem zmieniała się w pyszną pastę, która z każdym dniem spędzonym w lodówce zyskiwała na smaku. Tak powstała przyprawa, której używam do marynowania mięsa, zup i pieczywa.
Skrzydełka z kurczaka z grilla
Dlatego siłą rzeczy w końcu dodałam jej do skrzydełek z kurczaka. Skrzydełka to idealne mięso na grilla i do piekarnika. Po pierwsze, bardzo szybko się smażą. Bez wątpienia to ogromna przewaga nad pałkami z kurczaka czy stekami. Po drugie są dość tłuste, więc po wysmażeniu są bardzo wilgotne i pyszne. Na dodatek tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc po zamarynowaniu, mięso jest absolutnie przepyszne, bo szybko przechodzi do niego smak przypraw. Jeszcze jedna, praktyczna rada. Skrzydełka grilluj na tacce aluminiowej, aby się nie spaliły i obracaj od czasu do czasu, a obiecuję, będą przepyszne.

Pieczony czosnek
Wracając jeszcze do tematu czosnku. Choć świeży bywa w smaku nieznośny, pod wpływem wysokiej temperatury i tłuszczu dzieje się z nim coś magicznego – zaczyna być wspaniale słodki i kremowy. Odkąd gotuję, ta przemiana jest jedną z bardziej mnie fascynujących. Dlatego nie bój się, bo w przepisie jest go dość sporo, ale tak ma być. Bez takiej ilości czosnku kurczak będzie mdły, a z nią jest przepyszny.

Prosty przepis na pieczone skrzydełka
Jeśli nie wybierasz się na majówkę w terenie skrzydełka przygotujesz, jak dziś ja, w piekarniku. Rozgrzej go porządnie i ciesz się aromatem pieczonego mięsa. Jest naprawdę niesamowity. Tyko obracaj skrzydełka podczas pieczenia, aby za bardzo się nie zrumieniły. Warto zwrócić na to uwagę, bo spalony czosnek jest gorzki. Na zakończenie dodam, że jeśli nie masz piekarnika, możesz je nawet usmażyć. Smaż je w głębokim tłuszczu lub powoli na odrobinie oleju, w obu przypadkach zwracaj uwagę na czosnek i kolor mięsa. Powinien być złoty, jak na zdjęciach. Smacznego!
pasta czosnkowa: skrzydełka:Składniki
RADA: zamarynuj więcej skrzydełek i ciesz się szybkim obiadem przez kilka dni.
Przygotowanie