chutney żurawinowo jabłkowy

Chutney jabłkowo-żurawinowy

Słodko-kwaśny chutney jabłkowo-żurawinowy to półwytrawny dżem wywodzący się z Anglii. Tradycyjnie podaje się go do wędlin i serów na zimno lub ciepło. Jako maniaczka przetworów postanowiłam, że w tym sezonie musi pojawić się na blogu. 

Chutney jabłkowo-żurawinowy

Kiedyś, może 10,15 lat temu, z wielką namiętnością oglądałam brytyjskie programy kulinarne. Nigella Lawson, jedna z moich ulubionych, najbardziej charyzmatycznych prowadzących, wielokrotnie przygotowywała w nich swoje chutneye. Uwielbiam robić przetwory, dlatego od razu włączyłam je do swojej kuchni. Chutney przygotujesz podobnie do dżemu. Jednak w przeciwieństwie do słodkich przetworów z owoców, do chutneyu dodaje się również warzywa i ocet. Dzięki nim są jeszcze bardziej różnorodne i trwalsze (ponieważ ocet jest naturalnym konserwantem). Zrobisz go również stosunkowo szybko. Myślę, że właśnie to było dla Nigelli najważniejsze – wiedziała co robi wrażenie na gościach, ale ceniła sobie prostotę i szybkość gotowania.

chutney
Domowy chutney na kanapce

Z czym podawać chutney

Jeśli jednak nie oglądałaś/eś brytyjskich programów kulinarnych chutney to odpowiednik szwedzkiej borówki lub po prostu wytrawne konfitury. Przede wszystkim chodzi o to, że to słodko-kwaśny dodatek do mięs, wędlin i serów. Mój sezonowy chutney jabłkowo-żurawinowy to konfitura, która wspaniale smakuje z kozim serem, buraczanym carpaccio czy pieczonym mięsem lub wędliną. Z pewnością przyda się w Twojej lodówce. Myślę, że docenisz go jako dodatek do jesiennego comfort food’u. Na zakończenie dodam, że świetnie sprawdza się do zapiekanek z serem np. gorgonzolą czy Gruyere.

chutney żurawinowo jabłkowy
chutney żurawinowo jabłkowy

Składniki

na 3 słoiki po ok. 350 ml

  • 3 jabłka antonówki ok. 650 g
  • 200 g świeżej żurawiny 
  • 2 białe cebule
  • 150 g brązowego cukru 
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka wędzonej papryki 
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • 150 ml octu jabłkowego 
  • 4 łyżki oleju 

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Jabłka pokrój w kostkę. 
  3. Następnie na rozgrzanym oleju przesmaż na złoto cebulę. 
  4. Mieszaj ją i smaż, aż będzie złota.
  5. Do złotej cebuli wsyp przyprawy i przesmaż je, aż będą pachnieć, ok. 1 min. 
  6. Następnie wsyp do garnka z cebulą cukier i rozpuść go. 
  7. Karmel smaż 3-4 minuty mieszając, aż będzie płynny – to zaromatyzuje chutney jabłkowo-żurawinowy.
  8. Do chutneyu rzuć jabłka i żurawinę. 
  9. Smaż je chwilę po czym wlej ocet, ostrożnie, ponieważ ocet będzie się intensywnie gotował. 
  10. Duś chutney 20-25 minut, aż żurawina się rozpadnie, a dżem będzie wspaniale różowy, jak na zdjęciach. 
  11. Gorący chutney jabłkowo-żurawinowy przelej do słoików i zakręć na gorąco, odstaw go góry dnem do wystudzenia.
  12. W wytworzonej w ten sposób próżni chutney możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. 
  13. Podawaj na ciepło lub zimno.