ciasteczka toffi z czekoladą

Ciasteczka toffi z czekoladą

Pyszne i proste ciasteczka toffi i czekoladą to nasz (mój i mojego syna) dzisiejszy sposób na wieczór. Chrupaliśmy je z ogromną przyjemnością, a dom pachniał toffi i czekoladą. Oto prosty przepis na domowe ciasteczka, którym nie odmówi żaden Mikołaj. 

Tydzień z ciasteczkami dla Mikołaja

Kilka dni temu wpadłam na pomysł tygodnia z ciasteczkami dla Mikołaja! I tak też zrobiłam. Od dziś do 6 grudnia na mojej stronie znajdziesz przepisy na różne przysmaki, którymi możesz przyjąć Mikołaja. Prowodyrem całego ciasteczkowego zamieszania był Fabian. Przede wszystkim dlatego, że ostatnio postawił sobie za cel naukę pieczenia. Dlatego obiecałam mu, że będziemy robić ciasteczka. Wczoraj nie mieliśmy na to czasu, więc dziś zabraliśmy się za wymyślanie przepisów. Oboje stwierdziliśmy, że muszą to być ciasteczka na bogato – z czekoladą, chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku. Stąd inspiracja amerykańskimi chocolate chip cookies – warto wpisać tę frazę w Google i podziwiać wszystkie te wspaniałości. 

ciastka z czekoladą
Proste ciastka z czekoladą

Ciasteczka toffi z czekoladą

Nasze ciasteczka swój cudowny smak zawdzięczają ciemnemu cukrowi muscovado. To bardzo klejący, nierafinowany cukier o intensywnym zapachu toffi. Z pewnością warto mieć go w swojej kuchni. Wystarczy odrobina, żeby podkręcić każdy deser i dodać mu karmelowego aromatu. Podobnie jest w tym przypadku. Ciastka pachną jakby składały się wyłącznie z krówek! Drugim pysznym dopełnieniem całości są kropelki czekoladowe. Wybierz specjalne kropelki do pieczenia. Kosztują ok. 3-5 zł. Myślę, że warto je kupić przede wszystkim dlatego, że nie topią się podczas pieczenia, a tym samym ładnie wyglądają po. Nasze ciastka trochę za bardzo się przypiekły, ale zaaferowałam się czymś na komputerze i trochę o nich zapomniałam. Dlatego Ty pilnuj ich lepiej, bo bardzo szybko się pieką. Na zakończenie dodam, że ciasteczka toffi z czekoladą formowaliśmy gałkownicą do lodów. Gałkownica to ogromne ułatwienie w kuchni. 

Składniki

12 ciastek

  • 130 g miękkiego masła
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 jajko rozm. L
  • 70 g ciemnego cukru muscovado
  • 70 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 100 g kropelek czekoladowych do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ubij miękkie masło z cukrami: pudrem, muscovado i waniliowym, na puszystą masę.
  2. Następnie dodaj do masy jajko i ponownie zmiksuj.
  3. Do masy przesiej mąkę z proszkiem i solą. 
  4. Wymieszaj ciasto mikserem lub łyżką.
  5. Na koniec dodaj do ciasta kropelki czekoladowe i znowu wymieszaj. 
  6. Ciasto przykryj folią i schowaj do lodówki na co najmniej 30 minut.
  7. Rozgrzej piec do 180 stopni.
  8. Po tym czasie nakładaj równe porcje ciasta – półkule/gałki, łyżką do lodów na papier do pieczenia, w możliwie największych odstępach, bo rozleją się na boki i urosną. 
  9. Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika.
  10. Piecz ciasteczka 14-15 minut, aby się za bardzo nie przypiekły. 
  11. Wystudź na kratce i podawaj.
  12. Ciasteczka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, ale gdy przestygną stają się kruche z wierzchu i ciągnące w środku. 
  13. Ps: możesz zjeść też ciepłe od razu, bo kto Ci zabroni?