Pyszne i proste ciasteczka toffi i czekoladą to nasz (mój i mojego syna) dzisiejszy sposób na wieczór. Chrupaliśmy je z ogromną przyjemnością, a dom pachniał toffi i czekoladą. Oto prosty przepis na domowe ciasteczka, którym nie odmówi żaden Mikołaj.
Tydzień z ciasteczkami dla Mikołaja
Kilka dni temu wpadłam na pomysł tygodnia z ciasteczkami dla Mikołaja! I tak też zrobiłam. Od dziś do 6 grudnia na mojej stronie znajdziesz przepisy na różne przysmaki, którymi możesz przyjąć Mikołaja. Prowodyrem całego ciasteczkowego zamieszania był Fabian. Przede wszystkim dlatego, że ostatnio postawił sobie za cel naukę pieczenia. Dlatego obiecałam mu, że będziemy robić ciasteczka. Wczoraj nie mieliśmy na to czasu, więc dziś zabraliśmy się za wymyślanie przepisów. Oboje stwierdziliśmy, że muszą to być ciasteczka na bogato – z czekoladą, chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku. Stąd inspiracja amerykańskimi chocolate chip cookies – warto wpisać tę frazę w Google i podziwiać wszystkie te wspaniałości.
Ciasteczka toffi z czekoladą
Nasze ciasteczka swój cudowny smak zawdzięczają ciemnemu cukrowi muscovado. To bardzo klejący, nierafinowany cukier o intensywnym zapachu toffi. Z pewnością warto mieć go w swojej kuchni. Wystarczy odrobina, żeby podkręcić każdy deser i dodać mu karmelowego aromatu. Podobnie jest w tym przypadku. Ciastka pachną jakby składały się wyłącznie z krówek! Drugim pysznym dopełnieniem całości są kropelki czekoladowe. Wybierz specjalne kropelki do pieczenia. Kosztują ok. 3-5 zł. Myślę, że warto je kupić przede wszystkim dlatego, że nie topią się podczas pieczenia, a tym samym ładnie wyglądają po. Nasze ciastka trochę za bardzo się przypiekły, ale zaaferowałam się czymś na komputerze i trochę o nich zapomniałam. Dlatego Ty pilnuj ich lepiej, bo bardzo szybko się pieką. Na zakończenie dodam, że ciasteczka toffi z czekoladą formowaliśmy gałkownicą do lodów. Gałkownica to ogromne ułatwienie w kuchni.
12 ciastekSkładniki
Przygotowanie