Oto ciasto ze śliwkami i kruszonką! Ostrzegam to ciasto rządzi. Jest puszyste, owocowe, kremowe i kwaskowe ze wspaniale kontrastującą słodką i chrupiącą kruszonką.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ze względu na to, że piekłam to ciasto setki razy to jeden z moich sztandarowych przepisów. Ale ciasto ze śliwkami i kruszonką możesz upiec też z innymi owocami. Jeśli lubisz wybierz borówki, truskawki, jagody, wiśnie, morele, jabłka lub gruszki. Przede wszystkim musisz pamiętać o jednej rzeczy. Przed zrobieniem ciasta jogurtowego ze śliwkami wyjmij wcześniej z lodówki jogurt i jajka, aby się ogrzały do temperatury pokojowej. W rezultacie masa szybciej się ubije i ładniej połączy. Na zakończenie dodam, że ciasto możesz upiec zarówno z kruszonką jak i bez niej. Myślę jednak, że kruszonka naprawdę dodaje mu smaku! Idealnie kontrastuje z kwaskowymi owocami.
Historia ciasta jogurtowego
Wydaje mi się, że warto wspomnieć od kogo dostałam przepis bazę na ciasto jogurtowe. Niewątpliwie prawidziwa przyjaźń nie baczy na wiek. Jedną z moich przyjaciółek, kilka dobrych lat temu, była moja ówczesna sąsiadka Pani Krysia. Pani Krysia była wtedy dobrze po 60, ja miałam około dwudziestu lat. Chociaż początkowo połączyła nas wspólna pasja do pieczenia, później przerodziła się w przyjaźń. Wiele razy wymieniałyśmy się ciastami i przepisami, potem długo rozmawiałyśmy i piłyśmy kawę. To Pani Krysia pokazała mi jak piec prototypowe ciasto jogurtowe, które podkręciłam do wersji Pastuszkowej (czytaj obecnej). Na pewno dzięki tej przyjaźni wiele się nauczyłam. Pani Krysia, choć dawno się przeprowadziłam, na stałe zostanie w moim sercu.
blacha 20×25 cm ciasto jogurtowe: kruszonka:Składniki
Przygotowanie