ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Oto ciasto ze śliwkami i kruszonką! Ostrzegam to ciasto rządzi. Jest puszyste, owocowe, kremowe i kwaskowe ze wspaniale kontrastującą słodką i chrupiącą kruszonką. 

Jak zrobić ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ze względu na to, że piekłam to ciasto setki razy to jeden z moich sztandarowych przepisów. Ale ciasto ze śliwkami i kruszonką możesz upiec też z innymi owocami. Jeśli lubisz wybierz borówki, truskawki, jagody, wiśnie, morele, jabłka lub gruszki. Przede wszystkim musisz pamiętać o jednej rzeczy. Przed zrobieniem ciasta jogurtowego ze śliwkami wyjmij wcześniej z lodówki jogurt i jajka, aby się ogrzały do temperatury pokojowej. W rezultacie masa szybciej się ubije i ładniej połączy. Na zakończenie dodam, że ciasto możesz upiec zarówno z kruszonką jak i bez niej. Myślę jednak, że kruszonka naprawdę dodaje mu smaku! Idealnie kontrastuje z kwaskowymi owocami. 

ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe przed pieczeniem
ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką przed pieczeniem

Historia ciasta jogurtowego

Wydaje mi się, że warto wspomnieć od kogo dostałam przepis bazę na ciasto jogurtowe. Niewątpliwie prawidziwa przyjaźń nie baczy na wiek. Jedną z moich przyjaciółek, kilka dobrych lat temu, była moja ówczesna sąsiadka Pani Krysia. Pani Krysia była wtedy dobrze po 60, ja miałam około dwudziestu lat. Chociaż początkowo połączyła nas wspólna pasja do pieczenia, później przerodziła się w przyjaźń. Wiele razy wymieniałyśmy się ciastami i przepisami, potem długo rozmawiałyśmy i piłyśmy kawę. To Pani Krysia pokazała mi jak piec prototypowe ciasto jogurtowe, które podkręciłam do wersji Pastuszkowej (czytaj obecnej). Na pewno dzięki tej przyjaźni wiele się nauczyłam. Pani Krysia, choć dawno się przeprowadziłam, na stałe zostanie w moim sercu.

ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami

Składniki

blacha 20×25 cm

ciasto jogurtowe:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego (kubeczek)
  • 1 szklanka cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g śliwek np. węgierek

kruszonka:

  • 80 g mąki tortowej
  • 75 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, pokrój na połowy i wypestkuj.
  2. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę.
  3. Do puszystego kogla-mogla dodaj olej i jogurt. Zmiksuj masę, aż dokładnie się połączą.
  4. Przesyp do masy mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Ubijaj jeszcze 2-3 minuty.
  6. Ciasto przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
  7. Na cieście ułóż śliwki.
  8. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto.
  9. Piecz ciasto w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
  10. Podawaj po przestudzeniu.