Pyszne cynamonowe markizy z kajmakiem to piękne ciastka na wyjątkowe okazje. Prosty przepis na ciasto kruche i kajmak to duet idealny. Nie napracujesz się przy nich, a wyglądają jak z eleganckiej cukierni. Musisz ich skosztować.
Cynamonowe markizy z kajmakiem
Bez wątpienia nie ma Mikołajków bez pysznych ciasteczek. Chciałam przygotować coś wyjątkowego i widowiskowego. Wybór był łatwy. Ciasteczka z widocznym, kremowym nadzieniem są jednymi z moich ulubionych. Przede wszystkim dlatego, że pięknie wyglądają. Lecz, aby nie mamić smakoszy jedynie wyglądem deseru, wybrałam dość oczywiste, ale niezwykle skuteczne połączenie cynamonu i skórki z cytryny. Niegdyś dodawałam je do wszystkiego na święta! Skóra z cytryny ożywia smak nie tylko wypieków, ale też dań wytrawnych np. ryb, grzybów czy drobiu. Wierz mi, warto mieć w swojej kuchni cytryny, ocierać z nich skórki, a sok i miąższ zużywać np. do herbaty. Na zakończenie kilka słów o ciastkach. Są kruche, a połączenie chrupkości z kremowym nadzieniem sprawia, że są wręcz uzależniające. Z każdym dniem po upieczeniu są smaczniejsze, bo kajmak bosko wsiąka w kruche ciasto. Dlatego ostrzegam cynamonowe markizy z kajmakiem rządzą: trudno skończyć na jednej!
Jak zrobić kruche ciasto?
Nie ma dobrych ciasteczek bez sprawdzonego przepisu na kruche ciasto. Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, żeby masło było zimne, a mąka przesiana i napowietrzona. Jeśli nie chcesz, aby ciastka chrupały użyj cukru pudru, jeśli lubisz chrupiące – wybierz cukier kryształ, ale drobno mielony. Lecz aby ciasteczka były idealne najważniejsze jest przede wszystkim krótkie wygniatanie ciasta rękoma. Naprawdę istotne jest to, żeby nie rozpuścić masła ciepłem dłoni. Ciastka z miękkim masłem nie będą kruche, a lepkie. Dlatego dobrze jest posiekać zimne masło w drobną kostkę i szybko zagnieść z mąką opuszkami palców. Kruche ciasteczka zawsze piekę bez proszku do pieczenia. W związku z tym zawsze są idealnie równe. Myślę, że mają też lepszy, mniej chemiczny smak.
Ciastka: dodatkowo:Składniki
Przygotowanie