Słynne na całym świecie kremowe serniki nowojorskie szturmem wdarły się i na nasze stoły. Ja piekę go z dodatkiem cytrusów, a na wierzchu układam słodki kajmak, który posypuję płatkami wędzonej soli. Jeśli chcesz podać swoim gościom kremowy i przepyszny sernik, którego nigdy nie zapomną, wybierz właśnie ten. Zaręczam, że nie pożałujesz.
Jak zrobić sernik nowojorski
Mój, w przeciwieństwie do klasycznej receptury, jest dużo prostszy. Spokojnie, do przepisów trudnych i dla ambitnych dojdziemy małymi kroczkami. Najpierw skupimy się na tych, które może przygotować właściwie każdy. Cytrynowy sernik upieczesz w klasycznej tortownicy, a nie jak to robią nowojorczycy w kąpieli wodnej. To bez wątpienia duże uproszczenie. Kolejnym jest brak masła na i tak krótkiej liście składników. Podczas gdy do klasycznego sernik używa się dużej ilości miękkiego masła, w tym przypadku wystarczy tłusty serek, który sam w sobie jest wystarczająco kremowy i pyszny. Ty zrób podobnie. Wybierz mielony, śmietankowy twaróg, który ma min. 18% tłuszczu.

Rodzinna porcja sernika
Jeśli masz dużo gości podwój składniki, a bez wątpienia upieczesz sernik w dużej blaszce np. 20×30 cm lub 26 cm tortownicy. Ja piekę sernik w mniejszej, 20 cm formie ze względu na to, że małe ciasto lepiej wygląda na zdjęciach. To się nazywa prawda czasu i prawda ekranu. Na zakończenie dodam, że mój sernik możesz upiec na dowolnym kruchym spodzie, jeśli tylko masz na to ochotę, ja nie miałam.
na tortownicę o śr. 20 cmSkładniki
Rada: sernik możesz upiec na dowolnym spodzie.
Przygotowanie
