Cytryny w syropie to wprost idealny dodatek do zimowej herbaty! Gdy za oknem szaro i zimno sprawdzą się wspaniale w gorącym naparze z imbirem. W przeciwieństwie do świeżych cytryn są nie tylko kwaśne, ale i uroczo słodkie i lepkie. Dzięki nim każda zimowa herbata będzie po prostu przepyszna. Cytryny w syropie przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Załóżmy, że nie przygotujesz się należycie do Mikołajków czy Świąt Bożego Narodzenia. Takie cytryny ze świąteczną wstążką będą wspaniałym pomysłem na prezent!
Jakie cytryny wybrać do przetworów?
Bez wątpienia najlepsze będą cytryny bio. Niewoskowane i niepryskane, wszakże będziesz je gotować w syropie w całości. Wybierając dobrej jakości cytryny, które są niewiele droższe od zwyczajnych, kosztują około 15-20 zł za kilogram, podczas gdy zwykłe około 12, niewątpliwie będą smaczniejsze a na dodatek zdrowsze. Z pewnością i bezpiecznie będzie można również zjeść cytrynę w syropie w całości, bo cytryny niepryskane mają bardziej miękką skórkę.
Prezenty na Święta Bożego Narodzenia DIY
Wiele lat temu, gdy jeszcze nie zarabiałam, wypiekałam dla swojej rodziny świąteczne ciasteczka w różnych smakach – cytrynowe, pierniczki, różane i z dżemem, z polewą i bez. Pakowałam je w ładny papier lub samodzielnie robiłam opakowania. Tworzyłam w ten sposób prezenty DIY, które niewątpliwie wzruszały moich rodziców i babcię. Moja mama do tej pory czasem pyta o tamte ciasteczka! Z biegiem lat, mimo, że dorosłam, pracuję i staram się spełniać marzenia moich dzieci i rodziny, nadal pożądanym prezentem są te zrobione przeze mnie. Dziś rozdaję pierniczki, które pieczemy razem z dziećmi na początku grudnia i właśnie takie smakowite dodatki do herbat jak moje cytryny w syropie. Spróbuj je przygotować i rozpocznij swoją własną świąteczną tradycję.
Składniki
Przygotowanie