drożdżowe bułeczki dyniowe

Drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń

Drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń to uroczy sposób na przekonanie dzieciaków do zjedzenia dyni. Mój syn nie przepada za dynią, a w formie drożdżowej, słodkiej i mięciutkiej bułeczki, nie mógł powiedzieć jej nie. Jeśli masz ochotę na trochę zabawy, bo to przepis który wymaga odrobiny sprytu, upiecz je w formie dyń, jeśli cenisz sobie prostotę zrób z ciasta dowolny kształt, np. kulek czy podłużnych bułeczek i upiecz np. z kruszonką. 

Drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń

Sezon na dynię trwa, zapragnęłam więc zrobić coś niebanalnego. Wybór padł na drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń. Piekłam je już niegdyś, ale dopiero teraz ubrałam swój przepis na sprawdzone drożdżówki w nową, zdecydowanie bardziej uroczą formę – małych dyń! Przed chwilą, dwa dni po upieczeniu drożdżówek, jadłam jedną polaną syropem klonowym. Podgrzałam ją przez 30 sekund w mikrofalówce i smakowała jakbym dopiero wyjęła ją z piekarnika – była pyszna, mięciutka, słodka i intensywnie żółtopomarańczowa. To bardzo prosty trik na odświeżenie pieczywa. Załóżmy, że nie masz mikrofali. Użyj piekarnika (5 min w 150 stopniach – bułkę zwilż wodą) lub garnka. Połóż bułeczkę na sitku i ustaw na chwilę (2-3 min) nad garnkiem z gotującą się wodą. W ten sposób odświeżysz każdą bułkę, nie tylko drożdżówkę.

Drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń
Drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń

Ciasto na bułeczki drożdżowe 

Przede wszystkim, co powtarzam do znudzenia, pamiętaj o zaczynie. Mleko nie może być za gorące, podobnie jak stopione masło. Oba płyny muszą mieć temperaturę ciała – ok. 36 stopni. Ponieważ bułeczki po upieczeniu mają mieć kształt dyni, musisz zaopatrzyć się w bawełniany sznurek. Dzięki niemu je uformujesz. Sznurek potnij na 15 cm kawałki. Na każdą bułeczkę będą potrzebne Ci trzy takie kawałki. Każdą bułeczkę obwiąż przez środek jak prezent, ale trzy razy, żeby uzyskać segmenty dyni. Następnie zwiąż sznurki mocniej i odstaw drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu upiecz je ze sznurkiem. Delikatnie, tuż po upieczeniu, pozbaw drożdżówki sznurka. Najlepiej zrób to wtedy, gdy są jeszcze ciepłe. 

buleczki przed pieczeniem
Bułeczki przed pieczeniem, tuż przed posmarowaniem jajkiem
bułeczki dyniowe
Drożdżowe bułeczki dyniowe po upieczeniu

Składniki

na 12 bułeczek 

  • 550 g mąki tortowej + do podsypania
  • 200 ml mleka 3,2 % tł.
  • 150 g pure z pieczonej dyni hokkaido 
  • 120 g cukru 
  • 2 jajka rozm. M + 1 jajko do posmarowania
  • 50 g drożdży 
  • 60 g masła
  • 40 ml oleju
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 

Rada: bułeczki możesz nadziać, np. czekoladą

Przygotowanie

  1. Stop masło z olejem, a mleko podgrzej do 35 stopni. 
  2. Zaczyn: do mleka dodaj drożdże i 2 łyżki cukru, wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
  3. Następnie dodaj do zaczynu 50 g mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. 
  4. Jeśli zaczyn jest puszysty i kremowy dodaj do niego pure, jajka i dokładnie wymieszaj.
    Następnie dodaj przyprawy: cynamon, mielony kardamon i imbir.
  5. Przesiej do zaczynu mąkę i wymieszaj ciasto łyżką. 
  6. Gdy ciasto zacznie się łączyć wlej stopione masło z olejem.
  7. Przełóż ciasto na stolnicę.
  8. Wyrób ciasto na stolnicy (lub w misce), powinno być puszyste ale spójne i sprężyste. Jeśli za bardzo klei się do rąk możesz podsypać je odrobiną mąki, ale nie za bardzo, bo bułeczki będą twarde.
  9. Gotowe ciasto na drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Przykryj ciasto szczelnie folią lub pokrywką.
  10. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrób je na blacie.
  11. Następnie uformuj z ciasta 12 równych kulek.
  12. Każdą kulkę, obtocz w mące, przewiąż sznurkiem przez środek 3 razy, tak aby stworzyć 6 segmentów dyni. (Widać to na zdjęciu). 
  13. Ułóż bułeczki na dużej blaszce lub stolnicy wysypanej mąką, przykryj folią i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy prawie podwoją objętość są gotowe do pieczenia.
  14. Tuż przed pieczeniem wysmaruj je dokładnie roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu będą ładnie błyszczące po upieczeniu. 
  15. Piecz drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, aż będą rumiane około 20-25 minut.
  16. Ciepłe bułeczki drożdżowe pozbaw sznurków i oprósz cukrem pudrem. 

drożdżówki z dyni
drożdżówki z dyni