Drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń to uroczy sposób na przekonanie dzieciaków do zjedzenia dyni. Mój syn nie przepada za dynią, a w formie drożdżowej, słodkiej i mięciutkiej bułeczki, nie mógł powiedzieć jej nie. Jeśli masz ochotę na trochę zabawy, bo to przepis który wymaga odrobiny sprytu, upiecz je w formie dyń, jeśli cenisz sobie prostotę zrób z ciasta dowolny kształt, np. kulek czy podłużnych bułeczek i upiecz np. z kruszonką.
Drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń
Sezon na dynię trwa, zapragnęłam więc zrobić coś niebanalnego. Wybór padł na drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń. Piekłam je już niegdyś, ale dopiero teraz ubrałam swój przepis na sprawdzone drożdżówki w nową, zdecydowanie bardziej uroczą formę – małych dyń! Przed chwilą, dwa dni po upieczeniu drożdżówek, jadłam jedną polaną syropem klonowym. Podgrzałam ją przez 30 sekund w mikrofalówce i smakowała jakbym dopiero wyjęła ją z piekarnika – była pyszna, mięciutka, słodka i intensywnie żółtopomarańczowa. To bardzo prosty trik na odświeżenie pieczywa. Załóżmy, że nie masz mikrofali. Użyj piekarnika (5 min w 150 stopniach – bułkę zwilż wodą) lub garnka. Połóż bułeczkę na sitku i ustaw na chwilę (2-3 min) nad garnkiem z gotującą się wodą. W ten sposób odświeżysz każdą bułkę, nie tylko drożdżówkę.
Ciasto na bułeczki drożdżowe
Przede wszystkim, co powtarzam do znudzenia, pamiętaj o zaczynie. Mleko nie może być za gorące, podobnie jak stopione masło. Oba płyny muszą mieć temperaturę ciała – ok. 36 stopni. Ponieważ bułeczki po upieczeniu mają mieć kształt dyni, musisz zaopatrzyć się w bawełniany sznurek. Dzięki niemu je uformujesz. Sznurek potnij na 15 cm kawałki. Na każdą bułeczkę będą potrzebne Ci trzy takie kawałki. Każdą bułeczkę obwiąż przez środek jak prezent, ale trzy razy, żeby uzyskać segmenty dyni. Następnie zwiąż sznurki mocniej i odstaw drożdżowe bułeczki dyniowe w kształcie dyń do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu upiecz je ze sznurkiem. Delikatnie, tuż po upieczeniu, pozbaw drożdżówki sznurka. Najlepiej zrób to wtedy, gdy są jeszcze ciepłe.
na 12 bułeczek Składniki
Rada: bułeczki możesz nadziać, np. czekoladą
Przygotowanie
Następnie dodaj przyprawy: cynamon, mielony kardamon i imbir.