Prosty przepis na przepyszne, maślane drożdżówki z truskawkami. Idealne drożdżowe ciasto z masą kruszonki i dużą ilością owoców. Bez długiego wyrabiania i z kilkoma patentami na bezwzględny sukces. To najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek jadałam, teraz Twoja kolej.
Ciasto drożdżowe
Ponieważ ciasto drożdżowe bywa problematyczne napiszę Ci, o czym bezwzględnie musisz pamiętać, aby zawsze Ci wychodziło. Przede wszystkim wybierz świeże, żywe drożdże i nie zabij ich podczas przygotowywania ciasta. Niewprawny piekarz zwykle sam uśmierca je już na początku swojej przygody z ciastem drożdżowym, przez co traci ku niemu motywację. Kolokwialnie rzecz ujmując drożdże umierają, gdy wlewasz do ciasta za gorące mleko lub masło. Dlatego nie rób tego! Lepiej, jeśli jedno lub drugie, jest letnie i wydaje ci się za zimne, niż gdyby miałoby być za gorące. Drożdże tracą swoje właściwości w temperaturze powyżej 34-36 stopni. Jeśli zauważysz, że zaczyn nie rośnie nie dodawaj do niego reszty składników, bo tylko je zmarnujesz. Zacznij przygotowywanie zaczynu od początku.
Drożdżówki z truskawkami
Ciasto z tego przepisu nie jest ścisłe. Jest puszyste i przykleja się do rąk, ale takie ma być. To dzięki temu gotowe drożdżówki rozpływają się w ustach (analogicznie robią się twarde od nadmiaru mąki). Podczas formowania drożdżówek w placuszki obsyp ręce mąką, na każdą z 9 drożdżówek przypadać będzie około 1 łyżeczka mąki, nie więcej.
Wyrabianie ciasta drożdżowego
Ciasta z tego przepisu nie musisz wyrabiać nie wiadomo ile. Kilka ruchów ręką lub łyżką wystarczy. Ale coś za coś. Jeśli nie chcesz się ubrudzić drożdże muszą mieć więcej czasu, aby wyrosnąć. Myślę, że z dwojga złego lepiej w tę stronę. Dlatego opracowałam przepis i proporcję składników tak, abyś zrobił/a je w kilka chwil, a potem, mogła lub mógł, zająć się innymi rzeczami. Radzę Ci, żebyś ustawić sobie budzik na telefonie, aby ciasto nie rosło za długo, bo może być niesmaczne. Jeśli pachnie alkoholem fermentacja zabrnęła za daleko i żadna tabletka na kaca już tu nie pomoże.
RADA: jeśli nie chcesz bawić się w drożdżówki wyłóż ciasto na blaszkę i upiecz ciasto drożdżowe z truskawkami! Piecz je 40-45 minut w 170 stopach, w formie 25×30 cm.
ciasto drożdżowe: kruszonka: dodatkowo:Składniki
Przygotowanie