drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Prosty przepis na przepyszne, maślane drożdżówki z truskawkami. Idealne drożdżowe ciasto z masą kruszonki i dużą ilością owoców. Bez długiego wyrabiania i z kilkoma patentami na bezwzględny sukces. To najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek jadałam, teraz Twoja kolej. 

drożdżówki z truskawkami
Proste drożdżówki z truskawkami

Ciasto drożdżowe 

Ponieważ ciasto drożdżowe bywa problematyczne napiszę Ci, o czym bezwzględnie musisz pamiętać, aby zawsze Ci wychodziło. Przede wszystkim wybierz świeże, żywe drożdże i nie zabij ich podczas przygotowywania ciasta. Niewprawny piekarz zwykle sam uśmierca je już na początku swojej przygody z ciastem drożdżowym, przez co traci ku niemu motywację. Kolokwialnie rzecz ujmując drożdże umierają, gdy wlewasz do ciasta za gorące mleko lub masło. Dlatego nie rób tego! Lepiej, jeśli jedno lub drugie, jest letnie i wydaje ci się za zimne, niż gdyby miałoby być za gorące. Drożdże tracą swoje właściwości w temperaturze powyżej 34-36 stopni. Jeśli zauważysz, że zaczyn nie rośnie nie dodawaj do niego reszty składników, bo tylko je zmarnujesz. Zacznij przygotowywanie zaczynu od początku.

drożdżówki z truskawkami
drożdżówki z truskawkami przed pieczeniem

Drożdżówki z truskawkami

Ciasto z tego przepisu nie jest ścisłe. Jest puszyste i przykleja się do rąk, ale takie ma być. To dzięki temu gotowe drożdżówki rozpływają się w ustach (analogicznie robią się twarde od nadmiaru mąki). Podczas formowania drożdżówek w placuszki obsyp ręce mąką, na każdą z 9 drożdżówek przypadać będzie około 1 łyżeczka mąki, nie więcej. 

drożdżówki z truskawkami
drożdżówki z truskawkami z kruszonką, przed pieczeniem

Wyrabianie ciasta drożdżowego

Ciasta z tego przepisu nie musisz wyrabiać nie wiadomo ile. Kilka ruchów ręką lub łyżką wystarczy. Ale coś za coś. Jeśli nie chcesz się ubrudzić drożdże muszą mieć więcej czasu, aby wyrosnąć. Myślę, że z dwojga złego lepiej w tę stronę. Dlatego opracowałam przepis i proporcję składników tak, abyś zrobił/a je w kilka chwil, a potem, mogła lub mógł, zająć się innymi rzeczami. Radzę Ci, żebyś ustawić sobie budzik na telefonie, aby ciasto nie rosło za długo, bo może być niesmaczne. Jeśli pachnie alkoholem fermentacja zabrnęła za daleko i żadna tabletka na kaca już tu nie pomoże. 

drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami tuż po upieczeniu

RADA: jeśli nie chcesz bawić się w drożdżówki wyłóż ciasto na blaszkę i upiecz ciasto drożdżowe z truskawkami! Piecz je 40-45 minut w 170 stopach, w formie 25×30 cm.

Składniki

ciasto drożdżowe:

  • 480 g (3 szklanki 250 ml) mąki tortowej + do podsypania
  • 50 g drożdży świeżych 
  • 4 żółtka rozm. L, najlepiej zerówki 
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 70 g masła 
  • 12 g cukru waniliowego
  • 70 g cukru 
  • szczypta soli 

kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 70 g masła
  • 60 g cukru
  • 12 g cukru waniliowego

dodatkowo:

  • 600-700 g truskawek, obranych i oczyszczonych 

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku o temp. 30 stopni. 
  2. Do drożdży dodaj 1/3 cukru i 3 łyżki mąki. 
  3. Wymieszaj zaczyn i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. 
  4. W tym czasie stop masło. 
  5. Gdy zaczyn będzie kremowy i pełen bąbelków dodaj do niej żółtka i wymieszaj. 
  6. Następnie dodaj do ciasta mąkę, szczyptę soli i cukier, po czym zacznij je mieszać łyżką. 
  7. Gdy ciasto zacznie się łączyć dodaj do niego letnie, stopione masło.
  8. Wyrób ciasto drewnianą łyżką lub ręką, aż się dokładnie połączy. Myślę, że 5 minut wystarczy. 
  9. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe, zacienione miejsce, na 60-70 minut. Przykryj je wcześniej szczelnie folią spożywczą, tak najlepiej rośnie.
  10. Gdy ciasto kończy wyrastanie umyj, obierz (obieraj po umyciu, aby nie były “wodniste”) truskawki i pokrój je na ćwiartki lub połowy.
  11. Zagnieć też kruszonkę. 
  12. Ciasto podziel na 9 części i każdą, podsypując 1 łyżeczką mąki (ręce także obtocz w mące) uformuj w płaski placuszek o średnicy 8 cm. 
  13. Układaj drożdżówki na blaszce (piekarnikowej).
  14. Obłóż je truskawkami i posyp kruszonką. 
  15. Wstaw bułki do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz je około 22-25 minut.
  16. Podawaj na gorąco lub zimno. Są pyszne nawet 2-3 dni po upieczeniu!