ciasto dyniowe zebra

Dyniowe ciasto zebra

Dyniowe ciasto zebra to awangardowa wersja klasycznej zebry. Co ciekawe swój piękny, intensywnie pomarańczowy kolor zawdzięcza dyni. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i bardzo proste – wystarczy jedynie mikser i już możesz się nim cieszyć. To naprawdę prosty i efektowny pomysł na jesienny deser.

Dyniowe ciasto zebra

Wkurzyłam się dwa dni temu, gdy nie wyszły mi zdjęcia tego ciasta. Upiekłam je niepotrzebnie w dwóch małych formach, a jak się później okazało obiektyw nie łapie ich zbyt godnie. W związku z tym zostałam bez zdjęć. Przepracowałam swoje emocje i dziś znowu przystąpiłam do fotografowania. Efekt jest w miarę zadowalający, choć mogłoby być lepszy, gdybym wybrała inną foremkę. Po co to mówię? Bo nie chcę, aby średni efekt wizualny przesłonił Ci chęci zrobienia tego ciasta. Dyniowe ciasto zebra jest naprawdę pyszne! Dyniowe pure sprawia, że wypieki są pyszne i wilgotne, a po upieczeniu długo możesz przechowywać je w lodówce i nadal smakują prawie tak jak świeże. Niegdyś piekłam w podobny sposób ciasto drożdżowe i właśnie dzięki dyni było wilgotne i apetyczne, przez długi czas. 

ciasto zebra
Ciasto zebra z dynią

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki tortowej lub razowej
  • 250 g pure z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki brązowego cukru lub erytrolu
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie

  1. Kawałki pieczonej dyni (bez skórki) zmiksuj na pure.
  2. Odmierz 250 g.
  3. Do dyni dodaj jajka, olej i cukier.
  4. Zmiksuj na gładką masę.
  5. Do ciasta dodaj mąkę, przyprawę, proszek i sodę.
  6. Miksuj ciasto 3-4 minuty.
  7. Ciasto podziel na pół i do jednej połowy dodaj kakao.
  8. Układaj warstwami ciemne i jasne ciasto. Najlepiej użyj do tego łyżki, bo ciasto jest dość gęste. Mieszaj ze sobą warstwy. Im więcej ich zrobisz, tym ładniejsze będzie ciasto.
  9. Piecz ciasto 40 minut w 180 stopniach.
  10. Następnie wbij patyczek do szaszłyków, jeśli wyjdzie suchy ciasto jest gotowe, jeśli jest w cieście piecz je jeszcze chwilę. Ciasto piecze się różnie, raz dłużej, raz krócej. Wiele zależy od mocy piekarnika.
  11. Gotowe ciasto wystudź i podawaj. Możesz polać je lukrem lub czekoladą.