Dyniowe ciasto zebra to awangardowa wersja klasycznej zebry. Co ciekawe swój piękny, intensywnie pomarańczowy kolor zawdzięcza dyni. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i bardzo proste – wystarczy jedynie mikser i już możesz się nim cieszyć. To naprawdę prosty i efektowny pomysł na jesienny deser.
Dyniowe ciasto zebra
Wkurzyłam się dwa dni temu, gdy nie wyszły mi zdjęcia tego ciasta. Upiekłam je niepotrzebnie w dwóch małych formach, a jak się później okazało obiektyw nie łapie ich zbyt godnie. W związku z tym zostałam bez zdjęć. Przepracowałam swoje emocje i dziś znowu przystąpiłam do fotografowania. Efekt jest w miarę zadowalający, choć mogłoby być lepszy, gdybym wybrała inną foremkę. Po co to mówię? Bo nie chcę, aby średni efekt wizualny przesłonił Ci chęci zrobienia tego ciasta. Dyniowe ciasto zebra jest naprawdę pyszne! Dyniowe pure sprawia, że wypieki są pyszne i wilgotne, a po upieczeniu długo możesz przechowywać je w lodówce i nadal smakują prawie tak jak świeże. Niegdyś piekłam w podobny sposób ciasto drożdżowe i właśnie dzięki dyni było wilgotne i apetyczne, przez długi czas.
Składniki
Przygotowanie