Dyniowe oponki z kremem avocado, pyszny i zdrowszy deser z dyni i czekolady, który polubią i mali, i duzi. Może warto go zrobić na Halloween, ponieważ jest nie tylko zdrowszy niż tradycyjne słodycze, ale i równie smaczny.
Dyniowe oponki z kremem avocado
Myślę, że to jeden z ostatnich przepisów na dynię w tym sezonie. Dlatego też jest wyjątkowy z uwagi na słodki krem i mięciutkie oponki. W przeciwieństwie do pączków, oponki są pieczone więc mają mniej tłuszczu. Z uwagi na to, że nie trzeba ich smażyć możesz zrobić dyniowe oponki z kremem avocado z dziećmi. Być może tegoroczne Halloween nie będzie tak huczne jak te z poprzednich lat, ale wydaje mi się, że z takimi smakołykami na stole dzieciaki będą naprawdę szczęśliwe. Na zakończenie dodam, że oponki są pyszne również bez nadzienia. Możesz je polukrować albo udekorować masłem orzechowym. Przede wszystkim pamiętajcie o dobrej zabawie, nie tylko podczas gotowania czy pieczenia.
Krem czekoladowy z avocado
Warto jeść avocado, bo jest źródłem kwasów Omega i zdrowych tłuszczów nienasyconych. Jeśli kojarzy Ci się przede wszystkim z guacamole to spójrz na nie inaczej. Myślę, że wiesz, iż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Właśnie dzięki niemu avocado podkręca smak innych składników. Choć samo w sobie jest dość mdłe, podobnie do dyni, paradoksalnie to jego największa zaleta. Dzięki neutralnemu smakowi możesz zrobić ze smaczliwki nie tylko sałatki i pasty, ale też pyszne desery. Dopóki nie spróbujesz, nie uwierzysz jak świetnie łączy się z czekoladą! To duet idealny! Kremowe avocado niesamowicie podkręca smak czekolady. Od dawna używam go do kremów i musów czekoladowych, gdy chcę podać deser bez mleka czy nabiału. Koniecznie spróbuj! Na zakończenie dodam, że najsmaczniejsze jest dojrzałe czyli miękkie avocado i właśnie takiego użyj do kremu.
na około 20 oponek pieczone dyniowe oponki: krem czekoladowy z avocado:Składniki
Przygotowanie