Dyniowe oponki z kremem avocado

Dyniowe oponki z kremem avocado

Dyniowe oponki z kremem avocado, pyszny i zdrowszy deser z dyni i czekolady, który polubią i mali, i duzi. Może warto go zrobić na Halloween, ponieważ jest nie tylko zdrowszy niż tradycyjne słodycze, ale i równie smaczny.

Dyniowe oponki z kremem avocado

Myślę, że to jeden z ostatnich przepisów na dynię w tym sezonie. Dlatego też jest wyjątkowy z uwagi na słodki krem i mięciutkie oponki. W przeciwieństwie do pączków, oponki są pieczone więc mają mniej tłuszczu. Z uwagi na to, że nie trzeba ich smażyć możesz zrobić dyniowe oponki z kremem avocado z dziećmi. Być może tegoroczne Halloween nie będzie tak huczne jak te z poprzednich lat, ale wydaje mi się, że z takimi smakołykami na stole dzieciaki będą naprawdę szczęśliwe. Na zakończenie dodam, że oponki są pyszne również bez nadzienia. Możesz je polukrować albo udekorować masłem orzechowym. Przede wszystkim pamiętajcie o dobrej zabawie, nie tylko podczas gotowania czy pieczenia. 

Krem czekoladowy z avocado 

Warto jeść avocado, bo jest źródłem kwasów Omega i zdrowych tłuszczów nienasyconych. Jeśli kojarzy Ci się przede wszystkim z guacamole to spójrz na nie inaczej. Myślę, że wiesz, iż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Właśnie dzięki niemu avocado podkręca smak innych składników. Choć samo w sobie jest dość mdłe, podobnie do dyni, paradoksalnie to jego największa zaleta. Dzięki neutralnemu smakowi możesz zrobić ze smaczliwki nie tylko sałatki i pasty, ale też pyszne desery. Dopóki nie spróbujesz, nie uwierzysz jak świetnie łączy się z czekoladą! To duet idealny! Kremowe avocado niesamowicie podkręca smak czekolady. Od dawna używam go do kremów i musów czekoladowych, gdy chcę podać deser bez mleka czy nabiału. Koniecznie spróbuj! Na zakończenie dodam, że najsmaczniejsze jest dojrzałe czyli miękkie avocado i właśnie takiego użyj do kremu.

donuty z dyni z kremem
donuty z dyni z kremem

Składniki

na około 20 oponek

pieczone dyniowe oponki:

  • 400 g mąki tortowej
  • 150 g pure z pieczonej dyni
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 50 g stopionego masła
  • 3 jajka + 1 do posmarowania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem czekoladowy z avocado:

  • 2 dojrzałe i miękkie avocado
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mąkę, proszek i przyprawy.
  2. W drugiej misce połącz zmiksowane na gładko pure, jajka, cukier i cukier z wanilią oraz stopione masło.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i zagnieć ciasto na oponki. Powinno być zwarte, ale i elastyczne.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm.
  5. Wytnij szklanką okręgi, a wąskimi kieliszkami dziurki.
  6. Układaj oponki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach, bo urosną.
  7. Posmaruj ciastka roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 stopniach przez 20-22 minuty, aż wyrosną i będą rumiane.
  8. Gotowe oponki przestudź.
  9. W tym czasie przygotuj krem z avocado.
  10. Stop czekoladę.
  11. Zmiksuj z avocado i sokiem z cytryny.
  12. Wlewaj czekoladę do masy i miksuj. Krem chłódź, aby stężał.
  13. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj przecięte na pół oponki.

dyniowe oponki z kremem avocado
dyniowe oponki z kremem avocado