Prosty i pyszny dżem z truskawek z dużymi kawałkami owoców i migdałową nutą likieru Amaretto. Smakuje jak włoskie lato zamknięte w słoiku! Jest idealnie słodki, lekko kwaśny i bardzo owocowy… To najlepszy moment, żeby przygotować kilka słoików na zimę.
Dżem truskawkowy
Gdy miksowałam dżemy truskawkowe dla dzieci, mąż zerkał mi ze smutkiem przez ramię. Poprosił, żebym nie miksowała wszystkich truskawek. Ale niestety, było już na to za późno. Uwielbiam mojego męża i nie mogłabym pozwolić, aby dżemowy smutek spędzał mu sen z powiek. Postanowiłam więc, że zrobię partię dżemu tylko dla dorosłych – z dużymi kawałkami truskawek, galaretowatym musem do smarowania oraz nutką migdałowego Amaretto. Coś wprost idealnego do porannego tosta czy polsko-francuskiego laguna.
Jak przygotowywać przetwory?
Przede wszystkim musisz zadbać o czyste i wyparzone słoiki lub butelki, aby nie było w nich żadnych drobnoustrojów. Przez bakterie cała Twoja robota poszłaby na marne, więc nie odpuszczaj tego, według mnie, najważniejszego kroku. Tuż przed wlaniem syropu do słoików lub butelek musisz je dokładnie osuszyć. Woda także powoduje psucie produktów, ponieważ i w niej zwykle są jakieś bakterie. Pamiętam, gdy wiele lat temu pominęłam te kroki, myśląc, że to bujda dla ludzi, którzy mają dużo czasu. Zakończyło się to tragiczne – cały zapas dyniowego pure wylądował na ścianach piwnicy, tuż po eksplozji jaką wywołał nagromadzony w słoikach dwutlenek węgla. Wierz mi, było co sprzątać. Dlatego ucz się na moich błędach.
Sok z cytryny do dżemu
Jeśli chcesz zachować piękny kolor dżemu truskawkowego musisz pamiętać o przeciwutleniaczu. Proces utleniania, w dużym skrócie, polega m.in. na zmianie składu i koloru owoców. Naturalnym przeciwutleniaczem jest sok z cytryny. To dzięki niemu wszystkie moje przetwory owocowe są takie kolorowe. Możesz kupić gotowy, wyciśnięty, ekologiczny sok z cytryn albo wyciskać go na bieżąco. Uważam, że lepiej sprawdza się opcja “na świeżo”. Wypróbowałam obie opcje i według mnie owoce wymieszane ze świeżym sokiem zachowują kolor na dużej. Jednak jeśli robisz dużo dżemów może to być męczące, dlatego wykorzystaj opcję z gotowym sokiem.
Jakie truskawki wybrać do dżemu
Przede wszystkim skup się na tym, żeby były świeże. Owoce na przetwory nie mogą mieć plam, pleśni czy zacieków. Muszą być twarde i jędrne. Najlepiej jeśli kupisz koszyk truskawek i od razu po przyniesieniu do domu zabierzesz się za przygotowanie dżemu. Truskawki bardzo szybko pleśnieją, szczególnie jeśli od razu je wypłuczesz. Dlatego płucz je na bieżąco i tylko tyle ile zamierzasz zjeść czy zużyć. Masz wtedy gwarancję, że dłużej będą świeże i pyszne.
ok. 3 słoiki po 300 ml Składniki
Przygotowanie