Dżem z czarnej porzeczki kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak robiła go moja ciocia. Pyszny, prawie czarny, słodki, gęsty i wyraźnie kwaskowy. Najpyszniejszy ze wszystkich. Zrób chociaż kilka słoików, bo tego smaku nie znajdziesz w żadnym sklepie.
Dżem z czarnej porzeczki
Wczoraj jadłam z nim placuszki (przepis niebawem) i do dziś nie mogę przestać się nimi zachwycać. Dżem z czarnej porzeczki ma w sobie coś absolutnie wyjątkowego. Przede wszystkim to w jaki sposób łączą się w nim te kwaśne, leśne nuty porzeczki ze słodyczą owoców. A do tego ten prawie czarny kolor, który po rozsmarowaniu dżemu na toście zmienia się w rubinowoczarny. Matka natura to ma wyobraźnię! Muszę przyznać, że czarne porzeczki to klejnoty w jej koronie, a właśnie teraz jest na nie sezon.
Domowy dżem
Przetwory to mój konik, dlatego wierz mi Drogi Czytelniku, że znając kilka patentów zrobisz domowy dżem w kilka chwil. I nie ma tu znaczenia jakie owoce weźmiesz na cel. Czy będą to truskawki, porzeczki czy maliny. Dżem to po prostu owoce z cukrem, pektyną (jeśli owoce mają jej mało) i przeciwutleniaczem, czyli sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Po zmieszaniu i podgrzaniu tych składników dzieją się czary. Soki owocowe mieszają się z cukrem, tworząc kleistą, zwartą, gęstą masę i nagle… zaczynają smakować niewiarygodnie owocowo i przepysznie. Żaden gotowy dżem nie równa się z tym zrobionym samodzielnie.
Pektyny do dżemu
Czemu ciągle mówię o tych pektynach? Przede wszystkim dlatego, że pektyny owocowe to naturalne zagęstniki. Dzięki nim nie musisz gotować dżemu w nieskończoność. Krótsze gotowanie to nie tylko zdrowsze przetwory z większą zawartością witamin, ale też duża oszczędność energii, więc i dbanie o środowisko. Porzeczki mają sporo naturalnych pektyn, są gdzieś między jabłkami, które nie wymagają zagęstników, a truskawkami, które składają się prawie w całości z wody. Ale i tak chciałam, aby gotowy dżem był gęstszy, więc użyłam do przygotowania dżemu cukru żelującego z pektyną właśnie. Zwróć jednak uwagę, że owoców jest więcej niż 1 kg, właśnie z uwagi na naturalną pektynę zawartą w czarnych porzeczkach.
Na 4 słoiki dżemu po ok. 300 mlSkładniki
Rada: nie masz pod ręką cukru żelującego ani pektyny owocowej? Gotuj dżem ze zwykłym cukrem, aż 1/3 soku odparuje. Dopiero wtedy pakuj go do słoików.
Przygotowanie