Pyszny i intensywnie pomarańczowy dżem z dyni i mandarynek to jeden z moich ulubionych przetworów z dyni. Jest gęsty, treściwy, słodki i lekko pikantny dzięki dodatkowi goździków i wanilii. Przygotuj go i zajadaj z tostami, kanapkami, crossaintami czy bułeczkami. Czego tylko dusza zapragnie!
Dżem z dyni i mandarynek
Przetwory z dyni przygotujesz dość szybko i sprawnie. Przede wszystkim wybierz dynię, którą łatwo się kroi. Myślę, że najlepsze będą odmiany: makaronowa, zwyczajna, piżmowa czy hokkaido (ale ta ostatnia kroi się na surowo najtrudniej). Ponieważ surowa dynia jest dość śliska, uważaj przy jej krojeniu. Dżem z dyni i mandarynek możesz przygotować także z pomarańczą lub cytryną. W każdej aranżacji będzie pyszny. Ważne jest to, aby delikatny smak dyni złamać czymś kwaśnym i wyrazistym. Na zakończenie dodam, że to jeden z bardziej nietypowych i niezwykle apetycznych dżemów. Jeśli uważasz, że jest dla Ciebie za mało kwaśny lub za słodki – dopraw go oczywiście, wedle uznania.
Składniki
Przygotowanie