Pyszny i intensywnie pomarańczowy dżem z dyni i mandarynek to jeden z moich ulubionych przetworów z dyni. Jest gęsty, treściwy, słodki i lekko pikantny dzięki dodatkowi goździków i wanilii. Przygotuj go i zajadaj z tostami, kanapkami, crossaintami czy bułeczkami. Czego tylko dusza zapragnie!

Dżem z dyni i mandarynek
Przetwory z dyni przygotujesz dość szybko i sprawnie. Przede wszystkim wybierz dynię, którą łatwo się kroi. Myślę, że najlepsze będą odmiany: makaronowa, zwyczajna, piżmowa czy hokkaido (ale ta ostatnia kroi się na surowo najtrudniej). Ponieważ surowa dynia jest dość śliska, uważaj przy jej krojeniu. Dżem z dyni i mandarynek możesz przygotować także z pomarańczą lub cytryną. W każdej aranżacji będzie pyszny. Ważne jest to, aby delikatny smak dyni złamać czymś kwaśnym i wyrazistym. Na zakończenie dodam, że to jeden z bardziej nietypowych i niezwykle apetycznych dżemów. Jeśli uważasz, że jest dla Ciebie za mało kwaśny lub za słodki – dopraw go oczywiście, wedle uznania.

Składniki
- 1 kg miąższu z dyni bez skórki i pestek
- 250 g mandarynek
- sok z 1 cytryny
- 350 g cukru
- 5 g goździków
- 12 g (op.) cukru z wanilią lub waniliowego
Przygotowanie
- Dynię obierz i pokrój w kostkę.
- Wrzuć dynię do garnka. Dodaj goździki wsadzone do gazy lub zaparzacz do herbaty, aby łatwo się później ich pozbyć, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny.
- Mandarynki obierz nożem ze skórek, aby pozbyć się też białego albedo – twardej skórki.
- Miąższ z mandarynek dorzuć do garnka.
- Gotuj dżem 35-40 minut, aż będzie gęsty.
- Przekładaj gorący dżem do wyparzonych, czystych słoików.
- Zakręcaj i odstawiaj do góry dnem do wystudzenia.
- Przechowuj dżem w suchym i chłodnym miejscu.