Faworki to tradycyjny przysmak smażony na Tłusty Czwartek. Robię je zwykle raz w roku, właśnie teraz. Są pyszne, chrupiące, lekko słodkie i bardzo tanie. Właściwie składają się z mąki, żółtek i śmietany. Przygotujesz je dość szybko i cała rodzina schrupie je z uśmiechem na twarzach.
Jak wyrabiać faworki
Otóż przede wszystkim szybko i intensywnie. Chodzi nam o to, żeby po wyrobieniu wtłoczyć w ciasto dużą ilość bąbelków powietrza. Dzięki nim sa po usmażeniu pyszne i chrupiące. Ciasto wyrabia się i uderza o blat, albo wielokrotnie uderza wałkiem (dobry sposób na wyładowanie się, polecam wszystkim, którym leży coś na wątrobie – i nie mam tu na myśli cholesterolu). Jeśli chcesz iść na skróty możesz dodać do faworków proszek do pieczenia. Jedna łyżeczka na taką proporcję ciasta wystarczy. Ja rzadko to robię. Tylko jeśli się spieszę, albo nie mam siły na boksowanie się z ciastem. Jednak, gdyby dopadła mnie fanatyczka faworków mogłabym zostać oskarżona o profanację. Do prawdziwych faworków proszku do pieczenia się nie dodaje.
Składniki
2 szklanki mąki
5 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Rada: nie dodawaj do ciastek białek jajek. Białka sprawią, że będą twarde. To dzięki żółtkom są kruche i rozpływają się w ustach.
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski.
Dodaj do niej resztę składników i szybko zagnieć ciasto w jednolitą masę.
Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze mąką, jeśli zbyt płynne śmietany.
Ciasto uderzaj tłuczkiem przez 10-15 minut, aż zaczną się w nim pojawiać bąbelki. Możesz też uderzać nim o blat, ważne, aby było naprawdę solidnie wybite.
Gotowe ciasto podziel na 4 porcje.
Podczas wałkowania kolejnych części resztę ciasta trzymaj pod przykryciem.
Ograniczaj się z podsypywaniem mąką faworków podczas wałkowania – będzie się palić w oleju i trzeba go będzie szybko wymienić. Najlepiej wałkuj faworki silikonowym wałkiem lub smaruj ciasto olejem, jeśli trudno je się wałkuje.
Rozgrzej olej.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i ponacinaj w 3 cm pasy. Każdy pasek dotnij do 8-9 cm. W środku każdego paska natnij otwór.
Przewlecz jedną część faworka przez środek. Otrzymasz widoczny na zdjęciu wzór.
Do gorącego oleju rzepakowego wrzucaj partiami faworki.
Smaż je aż będą złote, po ok. 2 minuty z każdej strony.
Gorące osuszaj na ręczniku papierowym po czym ciepłe posypuj cukrem pudrem.
O mnie
Ania Pastuszka
Ania Pastuszka. Dziennikarka, blogerka i scenarzystka. Kuchnia od zawsze była jej pasją. Gotuje od blisko 20. lat. Od wielu lat pokazuje swoje proste i pyszne przepisy w Telewizji i Internecie. Więcej o mnie »