Fit naleśniki bez cukru, bez glutenu, bez mąki. Pyszne, lekkie, z owocami, dużą zawartością białka oraz błonnika. Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno – zrób ich górę i zabierz ze sobą na miasto. Najważniejsze jest to, że możesz je usmażyć o każdej porze dnia – będzie świetnym śniadaniem na wynos.
Przepis na fit naleśniki
Właściwie wydaje mi się, że to bardziej omlet niż naleśniki, ale gdy ułożyłam je w stercie i polałam syropem, na myśl przyszły mi amerykańskie pancakes, więc w skrócie nazwałam swój placek naleśnikami. Banan i jajka to viralowy przepis na placki, ale gdy dodasz do nich cynamon i babkę płesznik placki nabierają nowego wymiaru – są jeszcze smaczniejsze i cudownie treściwe. Na dodatek jest turbo zdrowa.
Babka płesznik właściwości
Choć jest niepozorna i zwykle występuje w formie zmielonych biało-szarych nasion musisz ją poznać. Babka płesznik, podobnie do siemienia lnianego, reguluje i wspomaga pracę jelit. Składa się w 80% z błonnika, więc warto ją dodawać do potraw lub pić w formie koktajli. Pamiętaj jednak, żeby popijać go dużą ilością wody, bo błonnik wiąże wodę, więc, aby swobodnie “przemieszczał się” w jelitach musi być jej sporo. Babka pomaga rozwijać się dobrym bakteriom w jelitach, a jeśli dobre bakterie to i odporność. Nasiona regulują poziom cukru we krwi.
Składniki na 1 porcję
Przygotowanie