Pyszne, francuskie tosty z syropem klonowym to przejaw absolutnie perfekcyjnego kulinarnego recyklingu. Jestem przekonana, że słodkie, mięciutkie, bardzo waniliowe tosty przygotowane z lekko suchego już ciasta, polane syropem klonowym z owocami to idealne śniadanie.
Francuskie tosty z syropem klonowym
Wczoraj mój syn wziął się za robienie cukierków w foremkach po tabletkach na gardło. Stwierdziłam, że i ja powinnam pokazać Ci coś w duchu zero waste. Z uwagi na fakt, że kilka dni temu piekłam ciasto drożdżowe (i zostało mi kilka kawałków) wybór był prosty. Dziś i jutro zobaczysz dwa przepisy na totalnie pyszne zużycie resztek! Pierwszy z nich masz przed sobą. Pyszne, cynamonowe francuskie tosty z syropem klonowym z drożdżówki to majstersztyk. Bez wątpienia zrobisz je z każdego ciasta – jogurtowego, ucieranego, babki, chałki czy nawet czerstwego chleba. W ostatnim przypadku dodaj jednak do masy jajecznej 1-2 łyżki cukru i namaczaj chleb w panierce 2-3 minuty. Smaż oczywiście na masełku, bo dzięki niemu wszystko jest pachnące i chrupiące.
Co zrobić z resztek ciasta
Przede wszystkim nigdy pochopnie nie wyrzucaj resztek ciasta czy chleba. Można z nich zrobić naprawdę wspaniałe cuda. Godnym uwagi jest fakt, że z suchego chleba czy ciasta możesz zrobić: zapiekanki, puddingi chlebowe czy tosty. Z bardzo suchych resztek bułkę tartą lub słodką kruszonkę do deserów. Gdy byłam mała nie do pomyślenia było wyrzucanie chleba. Dlatego dziś martwi mnie konsumpcyjny stosunek do jedzenia i to, że rzadko je szanujemy. Na zakończenie mam dla Ciebie dwie rady: kupuj mniej i przerabiaj resztki. Niewątpliwie dziś kreatywne wykorzystanie resztek wymaga jedynie wpisania tego hasła w Google.
Jak gotować w duchu zero warte
Myślę, że przede wszystkim tak, żeby nikt nie zauważył, że ma przed sobą danie z resztek. Gotuj pyszne jedzenie, które ładnie wygląda na talerzu. Z resztek ziemniaków możesz przygotować kopytka czy knedle. Z chleba czy ciasta tosty, z mięsa z rosołu pierogi (wykorzystaj przepis na ciasto), a z resztek makaronu zapiekanki. Niewątpliwie za mało czasu poświęciłam na gotowanie z resztek, więc zmienię to i będę Ci pokazywać więcej przepisów na gotowanie w duchu zero waste. Dlatego odwiedzaj moją stronę i korzystaj z moich przepisów.
na 2 porcje:Składniki
Przygotowanie