frittata

Frittata z cukinią i pomidorami

Pyszna, treściwa frittata to idealny pomysł na śniadanie, obiad czy kolację. Sprawdzi się w każdej konfiguracji, jeśli zadbasz o smaczne dodatki. Zjedz ją ze świeżą sałatką. 

Jak zrobić fritattę

Frittata to nic innego jak zapiekany omlet z dodatkami. Wystarczy, że wybierzesz kilka składników, które stworzą aromatyczną bazę. Myślę, że w tej roli najlepiej sprawdzają się boczek i cebula. Właściwie, po podsmażeniu, są świętą bazą do różnych dań np. sosów do makaronów. Musisz podsmażyć je tak, aby były naprawdę chrupiące i złociste. Dzięki temu przekażą smak zapiekance. Żeby frittata była sycąca i zdrowa dodaję do niej warzywa np. paprykę i cukinię lub obie na raz. W końcu warzyw nigdy dość! Odrobina świeżych ziół też nie zaszkodzi. Wybierz swoje ulubione. Ja sięgnęłam dziś po świeży koperek, którego teraz wszędzie jest pełno. Nic tylko zajadać! A wierz mi, jest pyszna, pachnąca, mięciutka i treściwa. 

frittata przed pieczeniem
frittata przed pieczeniem

Dodatki do frittaty 

Jak wspomniałam wcześniej zamiast cukinii możesz użyć dowolnych warzyw. Podczas sezonu sięgaj po świeże warzywa, a gdy się skończy bez wahania korzystaj z mrożonych. Zapiecz w jajecznym cieście brokuły, kalafiory, szpinak czy fasolkę szparagową. Niewątpliwie to danie jest nośnikiem witamin i białka. Bardzo je lubię i czasem robię frittatę tylko dla siebie, na zapas, na kilka dni. Kroję ją wtedy na 4 kawałki i chowam do lodówki. Jest pyszna zarówno na zimno i na ciepło. 

fritatta
fritatta z sałatką

Składniki

na 4 porcje

  • 10 jajek rozm. M (lub 8 x L)
  • 500 g cukinii (1 sztuka)
  • 2 średnie cebule
  • 50 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 2-3 łyżki suszonych, pokrojonych pomidorów
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 40 g tartej mozarelli 
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • rukola
  • ulubiony sos np. oliwa lub sos balsamiczny
  • ser feta pokrojony w kostki 

Rada: jeśli z boczku wytopi się zbyt wiele tłuszczu zbieram go papierowym ręcznikiem. 

Przygotowanie

  1. Cebulę i boczek posiekaj. Boczek w kostkę, a cebulę w półplasterki.
  2. Posól i podsmaż cebulę z boczkiem na oliwie. 
  3. Dodaj suszone pomidory i ponownie podsmaż. 
  4. Gdy cebula, boczek i pomidory będą złote, dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię.
  5. Smaż warzywa jeszcze 4-5 minut, aż cukinia zmięknie.  
  6. Odstaw warzywa do przestudzenia. 
  7. Jajka wybij do miski, roztrzep i dopraw: solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wymieszaj trzepaczką. 
  8. Gdy warzywa będą letnie wymieszaj je z jajkami. 
  9. Wlej masę do formy o średnicy 25-26 cm.
  10. Pomidorki pokrój na połowy i ułóż na wierzchu frittaty. 
  11. Posyp danie serem. 
  12. Piecz ok. 25-30 minut w 160-170 stopniach, aż jajka się zetną, a ser stopi. 
  13. Podawaj na ciepło lub zimno z sałatką.