Pyszna, treściwa frittata to idealny pomysł na śniadanie, obiad czy kolację. Sprawdzi się w każdej konfiguracji, jeśli zadbasz o smaczne dodatki. Zjedz ją ze świeżą sałatką.
Jak zrobić fritattę
Frittata to nic innego jak zapiekany omlet z dodatkami. Wystarczy, że wybierzesz kilka składników, które stworzą aromatyczną bazę. Myślę, że w tej roli najlepiej sprawdzają się boczek i cebula. Właściwie, po podsmażeniu, są świętą bazą do różnych dań np. sosów do makaronów. Musisz podsmażyć je tak, aby były naprawdę chrupiące i złociste. Dzięki temu przekażą smak zapiekance. Żeby frittata była sycąca i zdrowa dodaję do niej warzywa np. paprykę i cukinię lub obie na raz. W końcu warzyw nigdy dość! Odrobina świeżych ziół też nie zaszkodzi. Wybierz swoje ulubione. Ja sięgnęłam dziś po świeży koperek, którego teraz wszędzie jest pełno. Nic tylko zajadać! A wierz mi, jest pyszna, pachnąca, mięciutka i treściwa.
Dodatki do frittaty
Jak wspomniałam wcześniej zamiast cukinii możesz użyć dowolnych warzyw. Podczas sezonu sięgaj po świeże warzywa, a gdy się skończy bez wahania korzystaj z mrożonych. Zapiecz w jajecznym cieście brokuły, kalafiory, szpinak czy fasolkę szparagową. Niewątpliwie to danie jest nośnikiem witamin i białka. Bardzo je lubię i czasem robię frittatę tylko dla siebie, na zapas, na kilka dni. Kroję ją wtedy na 4 kawałki i chowam do lodówki. Jest pyszna zarówno na zimno i na ciepło.
na 4 porcje dodatkowo:Składniki
Rada: jeśli z boczku wytopi się zbyt wiele tłuszczu zbieram go papierowym ręcznikiem.
Przygotowanie