Prosty i szybki obiad dawno nie był taki pyszny. Kremowy sos pomidorowy ze śmietanką kokosową, parmezan i mięciutkie kluseczki to idealny comfort food na wiosnę. Szczególnie kiedy raz świeci słońce, a raz pada grad lub śnieg. Przygotujesz je w mniej niż 15 minut.
Pyszny sos pomidorowy
Sosy pomidorowe są pyszne z dodatkiem suszonych pomidorów i sosu Worcester. Myślę, że choć to nie jest składnik pochodzący z kuchni włoskiej, a z angielskiej, idealnie podkręca smak pomidorów. Uwielbiam go, dlatego i w tym przepisie nie mogło go zabraknąć.
Gnocchi
Niegdyś je robiłam, ale teraz rzadko mam na to czas. Dlatego kupuję je w sklepach, ale zawsze, przed włożeniem ich do koszyka, sprawdzam skład klusek. Przede wszystkim muszą być zrobione z prawdziwych ziemniaków, a nie z ziemniaczanego suszu. Dobre kluski znajdziesz w większych marketach, a jeśli masz z tym problem wybierz nasze rodzime kopytka.
Jak smakują gnocchi?
Kluseczki smakują bardzo podobnie do naszych kopytek, choć może są troszkę bardziej klejące. Włosi podają je z różnymi sosami i traktują jak makaron. Mój pomysł na sos to intensywna, kremowa mieszanka z wyraźną nutą pomidorów suszonych i śmietanki kokosowej. Uważam, że to jedno z najsmaczniejszych połączeń w mojej osobistej kuchni fusion i mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. Cały cymes w tym przepisie tkwi w szybkim zblendowaniu warzyw i podsmażeniu ich na oliwie. Dzięki temu uzyskasz pyszną i bardzo aromatyczną bazę do sosu, bez robienia zasmażki czy dodawania mięsa. Wierz mi niczego więcej po takich kluskach już nie będzie Ci potrzeba. No, może jeszcze kieliszka dobrego, czerwonego wina i porcji tiramisu.
na 2-3 porcjeSkładniki
Przygotowanie