gnocchi w sosie

Gnocchi w sosie pomidorowo-kokosowym

Prosty i szybki obiad dawno nie był taki pyszny. Kremowy sos pomidorowy ze śmietanką kokosową, parmezan i mięciutkie kluseczki to idealny comfort food na wiosnę. Szczególnie kiedy raz świeci słońce, a raz pada grad lub śnieg. Przygotujesz je w mniej niż 15 minut. 

Pyszny sos pomidorowy 

Sosy pomidorowe są pyszne z dodatkiem suszonych pomidorów i sosu Worcester. Myślę, że choć to nie jest składnik pochodzący z kuchni włoskiej, a z angielskiej, idealnie podkręca smak pomidorów. Uwielbiam go, dlatego i w tym przepisie nie mogło go zabraknąć. 

gnocchi
Gnocchi w sosie pomidorowo-kokosowym

Gnocchi

Niegdyś je robiłam, ale teraz rzadko mam na to czas. Dlatego kupuję je w sklepach, ale zawsze, przed włożeniem ich do koszyka, sprawdzam skład klusek. Przede wszystkim muszą być zrobione z prawdziwych ziemniaków, a nie z ziemniaczanego suszu. Dobre kluski znajdziesz w większych marketach, a jeśli masz z tym problem wybierz nasze rodzime kopytka

gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami

Jak smakują gnocchi? 

Kluseczki smakują bardzo podobnie do naszych kopytek, choć może są troszkę bardziej klejące. Włosi podają je z różnymi sosami i traktują jak makaron. Mój pomysł na sos to intensywna, kremowa mieszanka z wyraźną nutą pomidorów suszonych i śmietanki kokosowej. Uważam, że to jedno z najsmaczniejszych połączeń w mojej osobistej kuchni fusion i mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. Cały cymes w tym przepisie tkwi w szybkim zblendowaniu warzyw i podsmażeniu ich na oliwie. Dzięki temu uzyskasz pyszną i bardzo aromatyczną bazę do sosu, bez robienia zasmażki czy dodawania mięsa. Wierz mi niczego więcej po takich kluskach już nie będzie Ci potrzeba. No, może jeszcze kieliszka dobrego, czerwonego wina i porcji tiramisu. 

Składniki

na 2-3 porcje

  • 500 g gnocchi 
  • 10 połówek suszonych pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula 
  • 3 łyżki oliwy + 1 łyżka
  • 1 łyżka sosu Worcester 
  • 70 ml gęstej śmietanki kokosowej 
  • 2-3 łyżki parmezanu 
  • kilka listków bazylii 
  • sól

RADA: jeśli nie masz śmietanki kokosowej, użyj 100 śmietany 30%, aby osiągnąć odpowiednią kremowość. Sos gotuj 5-7 minut dłużej, aby się zredukował. 

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlej wodę, posól ją. 
  2. Gdy woda się zagotuje wrzuć do niej gnocchi i podgrzej, wg przepisu na opakowaniu – ok. 2-3 minut. 
  3. Osącz kluski na sicie i skrop je oliwą (1 łyżka). Odstaw. 
  4. Cebulę, czosnek i pomidory przełóż do blendera i zmiksuj pulsacyjnie na drobną kostkę. Jeśli nie masz blendera po prostu drobno posiekaj składniki. 
  5. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę. 
  6. Następnie smaż warzywa z dodatkiem połowy łyżeczki soli. 
  7. Gdy będą ładnie przysmażone wlej na patelnię sos pomidorowy, sos worcester i śmietankę. 
  8. Duś sos 5 minut, po czym wrzuć na patelnię gnocchi. 
  9. Podgrzej kluski w sosie i dodaj odrobinę posiekanej bazylii, dosłownie 4-5 listków. 
  10. Spróbuj i dopraw sos jeśli trzeba. 
  11. Podawaj kluseczki posypane parmezanem.