Pyszne, chrupiące gofry to smak wakacji nad morzem. Dzieciństwa, festynów i beztroski. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Oto przepis na gofry idealne z domową frużeliną truskawkową.
Ciasto na gofry
Sekretem pysznych gofrów jest oczywiście dobre ciasto. Powinno mieć konsystencję jogurtu naturalnego i ładnie pachnieć wanilią. Jednak nawet najlepsze ciasto na nic się zda, jeśli nie masz dobrej gofrownicy o dużej mocy. Niektóre nie dosmażają gofrów i sprawiają, że są kapciowate, a nie chrupiące. Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem gofrów przede wszystkim spraw sobie solidny sprzęt do robienia gofrów. Zaręczam, że Ci się zwróci.
Jak smażyć gofry
Na zakończenie dla początkujących gofrowników mam kilka ważnych porad. Choć do gofrów dodaje się sporo tłuszczu, mimo to, wsmaruj gofrownicę odrobiną oleju. Z pewnością najlepszy do tego będzie silikonowy pędzelek. Ale jeśli go nie masz, użyj zwilżonego olejem ręcznika papierowego. Przede wszystkim zwróć uwagę na to, aby wlewać ciasto do rozgrzanej maszyny. To kolejny błąd, który popełniają początkujący. Gdy gofry będą gotowe, lekko je przestudź i smaruj czym popadnie, najlepsze są z Nutellą i truskawkami lub frużeliną truskawkową. Reasumując uwielbiam gofry i mogłabym je jeść codziennie. Dzięki temu przepisowi stanie się to i Twoją dewizą.
ok. 10 gofrów Składniki
Przygotowanie