Tuż przed grudniem, gdy wieczory są zimne i ponure, uwielbiam usiąść w moim fotelu z kubkiem pysznej, parującej, gorącej czekolady. Uwielbiam jej smak i zapach. Jest niesamowita. Aż dziw bierze, że wystarczy dosłownie chwila i można cieszyć się nią w domu. Ty też możesz! Wiem, że nasze ulubione kawiarnie są chwilowo zamknięte, więc warto nauczyć się kilku trików, aby samodzielnie przygotować w domu pyszne, rozgrzewające napoje za którymi tęsknimy. Weź więc mleko, czekoladę i wanilię i zacznij czarować! Już dziś wypełnij swój dom aromatem gorącej i pysznej czekolady.
Jak zrobić domową czekoladę?
Wystarczy garnek, trzepaczka i kilka podstawowych składników. Gorąca czekolada jest treściwa i gęsta, z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. W końcu dodajesz go zaraz z czekoladą i kakao. Jest to jednak konieczne, aby uzyskać ten jedyny w swoim rodzaju wspaniały smak. Do czekolady dobrze jest dodać trochę wanilii, dzięki temu będzie pachniała jeszcze piękniej. A jeśli marzy ci się świąteczna wersja – dodaj do niej szczyptę cynamonu. Podczas podgrzewania mleka z czekoladą i kakao najważniejsze jest to, abyś czekał, bądź czekała, przy garnki i mieszała mleko z pyszną zawartością. Czekolada szybko się przypala, a jestem przeciwna marnowaniu tak wspaniałego składnika.
Jak czekolada jest najlepsza?
Najlepsza będzie, bez wątpienia, czekolada o zawartości min. 70% kakao. Niewątpliwie taka czekolada ma najwięcej masy kakaowej i jest najbardziej aromatyczna. Ale jeśli masz ochotę na kulinarne eksperymenty możesz wybrać czekoladę mleczną. Twoja gorąca czekolada będzie przypominała kakao i będzie słodsza. Z doświadczenia wiem, że dzieciaki wolą tę drugą, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dosłodzić im ją np. miodem do smaku.
na dwa kubki czekoladySkładniki
Przygotowanie
Rada: czekoladę możesz przygotować na mleku roślinnym. Wybierz też czekoladę bez dodatku mleka w proszku.