Najprostszy, a zarazem najlepszy, przepis na sos guacamole. Guacamole to pyszna kremowa meksykańska salsa, którą zjesz nie tylko z nachosami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, ryżu, grzanek, jajek, łososia i wielu, wielu innych. Przepis zrobisz dosłownie w parę chwil.
Jak rozpoznać dojrzałe avocado
W przeciwieństwie do kukurydzy dojrzałe avocado jest miękkie. Najbardziej znane odmiany to avocado zwyczajne, zielone, z gładką skórką i prawie czarne – Hass, z ciemną i pomarszczoną. Istotnie, oba są smaczne, choć wg mnie lepsze, bardziej kremowe, zwykle też bardziej dojrzałe w sklepach, jest avocado Hass. Dojrzała smaczliwka łatwo poddaje się pod naciskiem palców. Jeśli nie udało Ci się kupić dojrzałego owocu owiń avocado w folię aluminiową i wrzuć na 10 minut do piekarnika lub przechowuj na półce z jabłkami. Jabłka wytwarzają etylen (gaz), który sprawia, że owoce szybciej się psują, ale i tym samym dojrzewają.
Jak zrobić dip guacamole
Choć jest wiele wersji sosu, w przeciwieństwie do innych nie dodaję do dipu czosnku. Kiedyś, gdy zaczynałam swoją przygodę z avocado i jadłam je pierwszy raz, ktoś poradził mi, żebym zjadła je z czosnkiem. Na długo zraziłam się do smaczliwek! Być może nigdy nie spróbowałabym go ponownie, gdyby nie wizyta w meksykańskiej knajpie, gdzie jadłam pyszne guacamole bez czosnku. Reasumując jeśli chcesz dodać coś do sosu – wybierz kolendrę, posiekanego pomidora, czerwoną cebulę czy sos chilli. Do dipu świetnie pasuje wędzona sól np. Maldon. Jej odpowiednik kupisz np. w Ikea.
Składniki
Przygotowanie