Prosty i pyszny, gęsty i sycący gulasz grzybowy. Sezonowe danie, które moja teściowa nazywa “grzybami na gęsto”. Borowiki i maślaki w kremowym sosie to gratka dla wszystkich wielbicieli grzybów. Podawaj gulasz z kaszą lub pajdą wiejskiego chleba.
Jak zrobić gulasz grzybowy
Bez wątpienia gulasz grzybowy przygotujesz o wiele łatwiej i szybciej niż gulasz wołowy. Moja teściowa od dawna mówiła, że zjadłaby “grzyby na gęsto”. Pomyślałam więc, że może warto go zrobić. Pamiętam, jak mój dziadek robił podobny gulasz i smażone kanie w panierce. Te dwa dania z dzieciństwa niewątpliwie kojarzą mi się z domem. Choć jako dziecko do “grzybów na gęsto” nie mogłam się przekonać, uwielbiałam kanie smażone w panierce. Nawet teraz myślę o nich z sentymentem. Może zrobię podobne boczniaki? Niełatwo jest kupić w mieście świeże, dobre kanie.
Jak czyścić grzyby
Godnym uwagi jest fakt właściwego oczyszczenia grzybów przed gotowaniem. To kluczowe dla dobrego wrażenia podczas jedzenia, bo nieoczyszczone grzyby chrupią pisakiem. To naprawdę nieprzyjemne, ale i bardzo zabawne. Kiedyś nie wyczyściłam grzybów i chrupały jak popcorn w kinie. Ale było śmiechu. Jeśli jednak nie jesteś fanem niewybrednych komentarzy oczyść swoje grzyby. Zwykle staram się ich nie moczyć, chyba, że są naprawdę brudne i zapiaszczone. Woda wymywa smak grzybów i sprawia, że kapelusze robią się rozmokłe i za miękkie. Grzyby oczyszczam więc mokrą szmatką lub mokrym ręcznikiem papierowym. Zawsze robię to tuż przed gotowaniem. Jeśli zamierzam je gotować na drugi, trzeci dzień owijam owocniki w lekko zwilżony ręcznik i chowam do lodówki w szczelnym pojemniku. W rezultacie mogą tak leżeć w lodówce nawet kilka dni.
na 4 porcjeSkładniki
Przygotowanie