Herbata zimowa jabłko-mięta

Herbata zimowa jabłko-mięta

Pyszna herbata zimowa jabłko-mięta. Rozgrzewający cykl na AniaPastuszka.pl rozkręca się. Dziś pora na zimową herbatę w nietypowej odsłonie. Jeśli wolisz napary z ziół i owoców to ta herbata jest stworzona właśnie dla Ciebie. Koniecznie jej spróbuj, bo warto – jest naprawdę przepyszna. 

Herbata zimowa jabłko-mięta

Uwielbiam miętę. Przede wszystkim dlatego, że jest zbawienna w problemach trawiennych. M.in. świetnie rozkurcza bolący żołądek czy wzdęty brzuch. Mięta kojarzy mi się także z dzieciństwem. Niegdyś dziadek parzył mi miętę, rwąc ją wprost z krzaków, rosnących koło domu. Uwielbiałam ją w jego wydaniu. Mocną, z cukrem lub miodem… Dziś jednak zrobiłam ją w innym wydaniu. Zainspirowałam się klasycznym połączeniem jabłka i mięty z kultowego napoju Tymbarku. W końcu kto go nie pił? Pamiętasz jak zbierało się kapselki z napisami? Z uwagi na ten fakt, również ja do swojej rozgrzewającej herbaty postanowiłam dodać jabłko. Dzięki skojarzeniom z dzieciństwem herbata zimowa jabłko-mięta jest jeszcze lepsza! Smakuje wprost wybitnie z miodem i kawałkami imbiru. Reasumując, napar jest bardzo zdrowy, ładnie wygląda i przyjemnie sączy się go jesiennym wieczorem. Na zakończenie dodam, że jeśli lubisz herbatę, ale znudziła Ci się klasyka, musisz ją zrobić. 

herbata zimowa jabłko-mięta
Herbata zimowa w innej odsłonie

Składniki

  • 300 ml wrzątki
  • 1 torebka herbaty miętowej
  • 3 gałązki mięty 
  • 1/4 jabłka, pokrojonego w plasterki
  • 2 plasterki imbiru
  • miód do smaku 

Przygotowanie

  1. Imbir, jabłko, herbatę i gałązki mięty zalej wrzątkiem.
  2. Następnie parz herbatę przez 5-6 minut pod przykryciem.
  3. Gdy lekko przestygnie dodaj miód. 
  4. Podawaj ciepłą lub gorącą.