Herbata zimowa to najlepsza rzecz jaka może ci się przytrafić zimową porą. Dlatego sięgaj po nią, bo nie dość, że się rozgrzejesz i zrelaksujesz to jeszcze poczujesz się jakby już były Święta Bożego Narodzenia! Dlatego w tej, świątecznej wersji zaparzam ją z pomarańczą i świeżą żurawiną, która uroczo pęka po zalaniu wrzątkiem i aromatyzuje herbatę swoim zapachem. Pomarańcza i żurawina to jedno z lepszych połączeń owocowych. Jeśli go nie znasz, koniecznie musisz spróbować.
Jaką herbatę wybrać do herbaty zimowej?
Właściwie najlepsza będzie herbata liściasta z kawałkami owoców tzw. sypana. Można ją kupić na wagę, ale zawsze trzeba sprawdzać skład gotowych mieszanek. Owocowe herbaty często są oszukane, a w swoim składzie mają kwiaty hibiskusa (stąd ich piękny malinowy kolor), a nie kawałki suszonych owoców. Warto zwrócić na to uwagę z prostej przyczyny – szkoda Twoich pieniędzy na podróbki. Do herbat zimowych najlepsze są herbaty z owoców, z kandyzowanymi skórkami i innymi aromatycznymi dodatkami, takimi jak korzenne przyprawy czy naturalne aromaty.
Składniki na 5-6 porcjiSkładniki
Przygotowanie