Oto przyjemna wersja klasycznego hummusu. Z pastą paprykową i sosem Sriracha smakuje wyjątkowo, dlatego nie sposób się nim znudzić.
Domowy hummus z papryką
Hummus paprykowy to moja wariacja na temat tej orientalnej pasty do chleba. Właśnie przez takie przepisy możesz mnie poznać lepiej – uwielbiam udane kulinarne eksperymenty, a ten zdecydowanie taki jest. Słodki, pikantny, pyszny i aromatyczny hummus, który jest połączeniem węgierskiej papryki w tubce z chińskim sosem Sriracha. Uwielbiam takie niebanalne połączenia.
Sos Sriracha i pasta paprykowa
Węgierska pasta paprykowa w tubce przypomina koncentrat pomidorowy, jest gęsta i słodko-paprykowa, dlatego świetnie aromatyzuje potrawy. Natomiast sos Sriracha jest lekko pikantny, kwaśny i bardzo aromatyczny. Ma zapach podobny do sosu Tabasco, ale nie ma jego ostrości, czym skradł moje serce. Dostaniesz go w każdym większym markecie albo przez Internet. Oba te produkty nie są zbyt drogie, kosztują kolejno około 10 i 15 zł, dlatego warto je mieć w swojej lodówce. Jak to zwykle z hummusem bywa, wystarczy tylko zmiksować ze sobą kilka składników i już możemy go zajadać. Tak jest i w tym przypadku.
na miseczkę hummusu: Topping: *można zastąpić odrobiną mielonych goździkówSkładniki
Przygotowanie