Oto przepis na jagodzianki. Pyszne drożdżowe, maślane ciasto i kwaśne jagody to jeden z najlepszych deserów, które możesz zjeść późnym latem. Wypróbuj mój przepis i zakochaj się w domowych bułeczkach z jagodami.
Ciasto na drożdżowe jagodzianki
Przede wszystkim ciasto na jagodzianki musi być miękkie i maślane. Taki efekt uzyskasz dzięki odpowiedniemu, czytaj w miarę długiemu, wyrabianiu. Ciasto drożdżowe możesz wyrabiać ręcznie albo użyć do tego miksera. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj jednak, żeby jajka i masło były w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej, w przypadku ciasta drożdżowego, sprawdza się tłuste mleko. Myślę, że drożdże lepiej na nim rosną, a ciasto jest smaczniejsze. Na zakończenie dodam, że ciasto drożdżowe bywa kapryśne, dlatego obserwuj zaczyn i nie dodawaj do niego zimnych składników. Reasumując jeśli zaczyn rośnie, staje się puszysty i przyjemnie pachnie (nie alkoholem) możesz dodawać resztę składników. Dzięki obserwacji niczego nie zmarnujesz.

Nadzienie do bułeczek z jagodami
Zwróć uwagę, że do moich jagodzianek nie dodajesz jagód wprost z krzaka. Muszą się chwilę pomacerować w cukrze, który pozbawi je częściowo soku. Sok, który wypłynie z jagód zagęści budyń. Niewątpliwie to zmienia postać rzeczy. Dzięki temu po upieczeniu jagodzianki są nadziane, przyjemną masą ala frużelina. Co więcej sok nie rozmoczy bułek, przez co będą zwarte i ładniejsze. Z racji na to, że jagody lubią wypływać z bułeczek nie dodawaj ich do środka zbyt dużo, choć wiem, że korci, ale zaufaj mi. Bułeczki mogą popękać, a tego nie chcemy. Niewątpliwie z niniejszego przepisu możesz także upiec bułeczki z innym nadzieniem niż jagody – wykorzystaj śliwki, jabłka, gruszki czy czekoladę.

Składniki
na 10 jagodzianek, ciasto:
- 500 g mąki tortowej + ewentualnie do podsypania
- 200 ml mleka 3,2 % tł.
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 12 g cukru z wanilią (op.)
- 5 żółtek
kruszonka:
- 80 g masła
- 100 g cukru białego
- 100 g mąki
dodatkowo:
- 500 g jagód
- 60 g cukru pudru
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru (op.)
posmarowanie:
- 2 żółtka
Przygotowanie
- Jagody wymieszaj z cukrem i odstaw.
- Mleko podgrzej do temperatury 36 stopni (po włożeniu do niego palca powinno być przyjemnie ciepłe, a nie gorące).
- Do mleka dodaj 3 łyżki cukru pudru i drożdże. Wymieszaj zaczyn. Następnie dodaj 4 łyżki mąki odsypane z 500 g.
- Wymieszaj zaczyn, przykryj pokrywką lub folią i odstaw na 10-15 minut, aż stanie się puszysty i wyrośnie.
- Do zaczynu dodaj resztę cukru pudru, żółtka (białka wykorzystaj do omletu lub bezy), cukier z wanilią i wymieszaj.
- Następnie dodaj do ciasta mąkę. Wymieszaj łyżką.
- Gdy ciasto zacznie się łączyć włóż do miski miękkie masło (najlepiej zostaw je na całą noc poza lodówką) i wgniataj je rękami w ciasto (podobnie do ciasta na brioszki).
- Wyrabiaj masło z ciastem, a gdy się połączą odstaw je do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrabianie potrwa około 10-15 minut. Gotowe ciasto musi być elastyczne i jędrne. Może trochę kleić się do rąk. Jeśli klei się za bardzo podsyp je mąką.
- Podczas gdy ciasto podwaja swoją objętość dodaj do jagód budyń. Wymieszaj i odstaw jagody.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na deskę i wyrób.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotuj dwie blachy piekarnikowe (jeśli nie masz dwóch, poczekaj z przygotowywaniem drugiej partii jagodzianek do upieczenia pierwszej).
- Podziel ciasto na 10 części.
- Każdą uformuj na płaski placuszek o średnicy około 12-13 cm.
- Na połowie placka układaj jagody, 3-4 łyżki jagód na bułeczkę (staraj się nie dodawać zbyt dużej ilości soku), ale zostaw wolne brzegi do sklejenia.
- Sklejaj bułeczki na kształt pieroga.
- Odstawiaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W odstępach, bo wyrosną. 5 na jeden blaszce.
- Bułeczki posmaruj rozmąconym żółtkiem (dzięki temu będą złote, jak na zdjęciach).
- Z podanych składników wyrób kruszonkę.
- Posyp kruszonką bułeczki.
- Wstawiaj bułeczki do piekarnika.
- Piecz jagodzianki około 20-22 minut, aż się zazłocą.
- Podawaj na ciepło lub zimno.