Proste kokosanki to pyszne ciasteczka, które zrobisz z jedynie kilku składników. Jeśli chcesz możesz zamienić cukier na erytrytol (tak jak ja) i cieszyć się lekkimi, ale niezwykle pysznymi ciasteczkami. Ciasteczka wzbogaciłam o polewę z białej czekolady, aby nabrały świątecznego charakteru.
Kokosanki z białą czekoladą
To wyjątkowo proste ciasteczka z wiórków kokosowych i białek. Nie dość, że składają się właściwie z 4 składników (z 5 jeśli zamierzasz polać je białą czekoladą) to są nie tylko proste, ale i niezwykle pyszne. Przez to, że kokos jest dość tłusty, kokosanki z białą czekoladą są wyjątkowo “soczyste”. Wiem, że zwykle mówi się tak o steku, ale wierz mi, że nie przesadzam ani odrobinę. W przypadku tych ciastek, właśnie ich soczystość, daje jedyne i niepowtarzalne wrażenie. Pewnie zdziwi Cię teraz dodatek masła. Jest dodatkiem smakowym i proszę, abyś i Ty go nie pomijała. Dzięki niemu ciasta stają się kompletne. W przypadku kokosanek godnym uwagi jest fakt, że to ciasteczka ekspresowe. Wręcz idealne, gdy w domu zjawia się zgraja niespodziewanych gości. Nie wymagają chłodzenia, a białka ubija się ekspresowo, szczególnie, gdy masz pod ręką mikser. Na zakończenie dodam, że warto je chwilę przestudzić. Dlatego, że tuż po upieczeniu trochę się kruszą. Jednak, gdy tylko przestygną, wierzch twardnieje, a wnętrze pozostaje boskie i mięciutkie.
Składniki
Rada: białka mogą Ci zostać np. gdy robisz kruche ciasteczka.
Przygotowanie