kokosanki

Kokosanki z białą czekoladą

Proste kokosanki to pyszne ciasteczka, które zrobisz z jedynie kilku składników. Jeśli chcesz możesz zamienić cukier na erytrytol (tak jak ja) i cieszyć się lekkimi, ale niezwykle pysznymi ciasteczkami. Ciasteczka wzbogaciłam o polewę z białej czekolady, aby nabrały świątecznego charakteru. 

Kokosanki z białą czekoladą

To wyjątkowo proste ciasteczka z wiórków kokosowych i białek. Nie dość, że składają się właściwie z  4 składników (z 5 jeśli zamierzasz polać je białą czekoladą) to są nie tylko proste, ale i niezwykle pyszne. Przez to, że kokos jest dość tłusty, kokosanki z białą czekoladą są wyjątkowo “soczyste”.  Wiem, że zwykle mówi się tak o steku, ale wierz mi, że nie przesadzam ani odrobinę. W przypadku tych ciastek, właśnie ich soczystość, daje jedyne i niepowtarzalne wrażenie. Pewnie zdziwi Cię teraz dodatek masła. Jest dodatkiem smakowym i proszę, abyś i Ty go nie pomijała. Dzięki niemu ciasta stają się kompletne. W przypadku kokosanek godnym uwagi jest fakt, że to ciasteczka ekspresowe. Wręcz idealne, gdy w domu zjawia się zgraja niespodziewanych gości. Nie wymagają chłodzenia, a białka ubija się ekspresowo, szczególnie, gdy masz pod ręką mikser. Na zakończenie dodam, że warto je chwilę przestudzić. Dlatego, że tuż po upieczeniu trochę się kruszą. Jednak, gdy tylko przestygną, wierzch twardnieje, a wnętrze pozostaje boskie i mięciutkie.

"<yoastmark
Kokosanki z białą czekoladą

Składniki

  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka erytrolu (lub cukru)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 40 g stopionego masła
  • 50 g białej czekolady do dekoracji
  • szczypta soli

Rada: białka mogą Ci zostać np. gdy robisz kruche ciasteczka.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. 
  2. Białka ubij na puszystą masę ze szczyptą soli. 
  3. Podczas gdy masa zacznie robić się zwarta, ciągle miksuj i dodawaj erytrytol (lub cukier) w 4-5 partiach. 
  4. Zmiksuj białka na sztywną, lśniącą pianę. 
  5. Na końcu dodaj cukier z wanilią, wiórki i wymieszaj powoli, aby nie rozbić piany z białek. 
  6. Masa trochę oklapnie, ale mieszaj delikatnie, aby nadal była puszysta. 
  7. Do masy wlej stopione, płynne, chłodne masło. 
  8. Wymieszaj ponownie.
  9. Gałkownicą do lodów nabiera ciastka i układaj na blaszce do pieczenia w 2 cm odstępach.
  10. Wkładaj kokosanki do rozgrzanego pieca. 
  11. Piecz, aż będą złote ok. 20-25 minut. 
  12. Podawaj jak przestygną udekorowane stopioną czekoladą. 

domowe kokosanki
domowe kokosanki