Pyszne kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką to absolutnie idealne danie na jesień. Rozgrzewające curry z dużą ilością warzyw, podane z ryżem nasyci Cię i wprawi w błogi nastrój. W tym tygodniu na AniaPastuszka.pl królują dania z dyni. Dlatego jeśli lubisz dynię w pikantnej wersji to danie jest wprost stworzone dla Ciebie.
Kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką
Kilka godzin temu jadłam je na obiad i muszę przyznać, że szaleję na punkcie dyniowego potencjału. Z dyni przygotujesz praktycznie wszystko! Od dania głównego po deser. Z pewnością warto upiec większą ilość dyni (najlepsza do tego celu jest odmiana hokkaido) i zrobić z niej nie tylko kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką. Jednak teraz skupmy się na curry. Przede wszystkim jest bardzo kremowe, dzięki mleku kokosowemu, pikantne dzięki imbirowi i curry oraz sycące dzięki warzywom. Załóżmy, że masz ochotę na mięso. Dodaj podsmażone na końcu gotowania do sosu lub połóż obok ryżu na talerzu. Niewątpliwie to idealne danie dla wegan, ale i dla wielbicieli pysznego jesiennego Comfort Food.
Jak zrobić sos curry
Niewątpliwie najtrudniej zrobić esencjonalny sos bez mięsa. Nie jest to jednak niewykonalne. Kuchnia indyjska radzi sobie z tym doskonale. Hindusi używają masy przypraw, które wcześniej podsmażają na rozgrzanym oleju, żeby uwolniły swoje aromaty. Ty zrób tak samo. Użyj curry, imbiru, chilli i czosnku, a Twój sos będzie pyszny. Na zakończenie dodam, że jeśli masz swoją ulubioną mieszankę przypraw do curry, np. w formie pasty możesz jej użyć. Ważne, aby pachniała chilli, kolendrą, kurkumą i imbirem. Na koniec zerknij na przepis na surówkę z kalafiora – idealnie pasuje do kokosowego curry z dyni z kukurydzą i papryką.
na 4 porcje przyprawy: Sos: Składniki
Przygotowanie