Kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką

Kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką

Pyszne kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką to absolutnie idealne danie na jesień. Rozgrzewające curry z dużą ilością warzyw, podane z ryżem nasyci Cię i wprawi w błogi nastrój. W tym tygodniu na AniaPastuszka.pl królują dania z dyni. Dlatego jeśli lubisz dynię w pikantnej wersji to danie jest wprost stworzone dla Ciebie. 

Kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką

Kilka godzin temu jadłam je na obiad i muszę przyznać, że szaleję na punkcie dyniowego potencjału. Z dyni przygotujesz praktycznie wszystko! Od dania głównego po deser. Z pewnością warto upiec większą ilość dyni (najlepsza do tego celu jest odmiana hokkaido) i zrobić z niej nie tylko kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką. Jednak teraz skupmy się na curry. Przede wszystkim jest bardzo kremowe, dzięki mleku kokosowemu, pikantne dzięki imbirowi i curry oraz sycące dzięki warzywom. Załóżmy, że masz ochotę na mięso. Dodaj podsmażone na końcu gotowania do sosu lub połóż obok ryżu na talerzu. Niewątpliwie to idealne danie dla wegan, ale i dla wielbicieli pysznego jesiennego  Comfort Food.

curry z dyni
Curry z dyni z surówką z kalafiora

Jak zrobić sos curry

Niewątpliwie najtrudniej zrobić esencjonalny sos bez mięsa. Nie jest to jednak niewykonalne. Kuchnia indyjska radzi sobie z tym doskonale. Hindusi używają masy przypraw, które wcześniej podsmażają na rozgrzanym oleju, żeby uwolniły swoje aromaty. Ty zrób tak samo. Użyj curry, imbiru, chilli i czosnku, a Twój sos będzie pyszny. Na zakończenie dodam, że jeśli masz swoją ulubioną mieszankę przypraw do curry, np. w formie pasty możesz jej użyć. Ważne, aby pachniała chilli, kolendrą, kurkumą i imbirem. Na koniec zerknij na przepis na surówkę z kalafiora – idealnie pasuje do kokosowego curry z dyni z kukurydzą i papryką. 

kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką
kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką

Składniki

na 4 porcje

przyprawy:

  • 2 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru 
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2-1 łyżeczki płatków chilli 
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • 2/3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry 

Sos: 

  • 30 ml oleju rzepakowego 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie, czerwone papryki 
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 2 kolby cukrowej kukurydzy 
  • 250 ml przecieru z pomidorów
  • 1/2 upieczonej dyni hokkaido ok. 400-450 g
  • sól
  • 200 ml bulionu warzywnego 
  • ryż do podania
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania

Przygotowanie

  1. Dynię przekrój na pół i upiecz w piecu. Do blachy wlej 1 szklankę wody i piecz godzinę w 180 stopniach. 
  2. Miękką dynię oddziel od pestek i pokrój w kostkę. Odstaw.
  3. Ziarna kukurydzy odkrój od kolby nożem. 
  4. W głebokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. 
  5. Na gorącym oleju podsmaż przyprawy, gdy zaczną pachnieć po ok. minucie, wrzuć posiekane w piórka cebulę i czosnek.
  6. Wrzuć pokrojoną w paski paprykę i smaż warzywa 3-4 minuty. 
  7. Następnie wlej do garnka przecier, mleko kokosowe oraz wsyp ziarna kukurydzy.
  8. Dodaj 1 łyżeczkę soli i duś warzywa 5 minut, po czym dodaj do curry dynię.
  9. Duś kolejne 5 minut i nakładaj na miski z ryżem. 
  10. Na koniec posyp kokosowe curry z dyni z kukurydzą i papryką natką pietruszki i podawaj np. z surówką z kalafiora.