Kompot jabłkowo-imbirowy to odświeżona wersja kompotu mojej mamy. Pyszny, kwaśny, bez cukru, z goździkami i imbirem przywodzi na myśl dzieciństwo. Jestem zdziwiona, że dopiero dziś ugotowałam pierwszy kompot jabłkowy w sezonie.
Kompot jabłkowo-imbirowy
Kompot jabłkowo-imbirowy to nie tylko pyszny ale też zdrowy napój. Jabłka mają dużo błonnika, a imbir nie tylko poprawia krążenie, dając wrażenie rozgrzania ciała, ale też wspomaga przemianę materii i oczyszcza organizm. Na dodatek goździki mają właściwości odkażające i bakteriobójcze. Myślę, że lepiej być nie mogło, za jednym zamachem łączysz przyjemne z pożytecznym. Choć często piję herbatę, przyznam, że odżywcze napary bez kofeiny świetnie ją zastępują. Przede wszystkim mogą być również substytutem słodkich napojów i bez wyrzutów sumienia możesz podać je dzieciom. Na zakończenie dodam, że na takiej samej zasadzie możesz zrobić kompot praktycznie ze wszystkich owoców. Eksperymentuj ze śliwkami, gruszkami czy owocami leśnymi.
Składniki
Rada: jeśli masz jabłka, które przestają być świeże np. są obite lub mają pomarszczoną skórkę ugotuj z nich kompot.
Przygotowanie