kompot z suszu

Kompot z suszu

Kompot z suszu to tradycja która sięga w naszej rodzinie jedynie kilka lat wstecz. To ja wróciłam do przepisu na kompot, który przez wiele wieków przygotowywało się na Wigilię w polskich domach. I tak już się to przyjęło. Od ponad 10 lat gotuję go co roku z suszonych owoców i przypraw, a ich zapach wypełnia całe mieszkanie.

Historia kompotu z suszu

Wikipedia podaje, że piło się go nawet 700 lat temu. Nasi przodkowie suszyli owoce i w ten sposób konserwowali je na zimę. Może trudno sobie to uświadomić, ale wcale nie tak dawno, owoce nie były dostępne od ręki w sklepach, tak jak dziś. Dlatego przygotowywano je krojąc, wędząc i susząc, aby jak najdłużej nadawały się do zjedzenia. Suszone owoce miały również symbolizować pewien magiczny rytuał. Tak więc suszone śliwki miały odpędzać złe moce, jabłka zapewniać miały miłość, zdrowie i pokój, a pyszne suszone gruszki – długowieczność.

kompot z suszu przepis
Kompot z suszu

Nowoczesny kompot z suszu

Moja wersja kompotu z suszu jest bardziej nowoczesna i aromatyczna. Dodaję do niego soku jabłkowego, malin i korzennych przypraw. Dzięki nim zyskuje zupełnie nowy smak. Świetnie sprawdza się także dodatek soku z cytryny, który wspaniale orzeźwia i równoważy dość głęboki i dymny smak suszonych owoców. Warto wspomnieć, że taki kompot ma dużo błonnika przez co idealnie nadaje się jako środek poprawiający trawienie po solidnej wieczerzy wigilijnej.

Składniki

Na około 1 l kompotu

  • 450 g mieszanki suszonych i wędzonych owoców: gruszek, śliwek, jabłek
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 7-8 goździków
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 100 ml syropu z malin
  • 1,2 l wody
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Owoce, sok i przyprawy zalej wodą i sokiem.
  2. Gotuj 30 minut, na średnim ogniu.
  3. Gotowy kompot przecedź przez sito.
  4. Dopraw go do smaku syropem malinowym i sokiem z cytryny
  5. Podawaj na ciepło lub zimno.