Pomidory malinowe są pyszne i świetnie nadają się na zupę krem. Pieczenie z oliwą i cukrem wydobywa ich smak, przez co są wręcz niewiarygodnie pyszne. Przygotuj krem z pomidorów na obiad lub do słoików na zimę.
Krem z pieczonych pomidorów
Krem z pomidorów to bardzo popularna zupa. Jadłam go wiele razy, czy to w restauracjach czy w domach przyjaciół. I powiem Ci, że każdy ma na niego swój sposób. Przede wszystkim pierwsze skrzypce w tej zupie grają pomidory. Duża ilość pomidorów! Jeśli są smaczne i dobrej jakości, każdy krem smakuje dobrze, mimo, że zwykle jest inaczej przyprawiony. Dlatego skup się na pomidorach i wybierz dorodne, czerwone i słodkie malinowe pomidory. Gotowanie zaczyna się już w momencie wyboru produktów – pamiętaj o tym. Piecz pomidory, aż będą miękkie, a cebula ładnie złota. Powinno to wyglądać mniej, więcej tak.
Przetwory z pomidorów
Przetwory z pomidorów są łatwe do przygotowania i rzadko się psują. Myślę, że przede wszystkim dlatego, że osiągają wysokie temperatury i szybko wytwarzają próżnię w słoiku (po odwróceniu do góry dnem). Dlatego warto przygotować więcej kremu z pomidorów i zawekować go na zimę. Zimą, gdy za oknem będzie szaro i zimno, docenisz domowe przetwory jeszcze bardziej niż teraz. To słońce zamknięte w słoiku!
Jak zrobić zupę krem z pomidorów
Zupę krem możesz przechowywać nawet całą zimę. Przełóż ją do słoików po zmiksowaniu, tuż przed wlaniem śmietany. Na pewno dopraw krem solą i pieprzem, bo to naturalne konserwanty. Oliwa też konserwuje przetwory – możesz wlać 1-2 łyżki na wierzch każdego słoika zupy. Taka izolacja zagwarantuje, że zupa nie będzie miała styczności z powietrzem. Przede wszystkim przelej pomidorówkę do wyparzonych, czystych i suchych słoików. To najważniejsze, aby w słoikach nie było śladu brudu ani wody, bo powodują pleśnienie. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z przetworami możesz zapasteryzować słoiki w piekarniku (poczytaj o pasteryzacji na sucho) lub w garnku, na ściereczce (pasteryzacja na mokro).
Na 1,2-1,5 l zupy Dodatkowo:Składniki
Rada: w wersji wegańskiej zamień kremówkę na śmietankę kokosową.
Przygotowanie