kremowy makaron z kurczakiem

Kremowy makaron z kurczakiem

Pyszny, kremowy makaron z kurczakiem to mój ulubiony sposób na szybką kolację. Mój syn go uwielbia. Zwykle mam w lodówce pieczoną pierś z kurczaka lub ugotowaną pierś sous vide, którą bezpiecznie przechowuję w workach próżniowych. Ten makaron jest niezwykle kremowy i pyszny. To najprawdziwszy jesienny comfort food przez duże C. Reasumując, zrób go jeszcze dziś, przede wszystkim dlatego, że to obiad lub kolacja w nawet 15 minut. 

Kremowy makaron z kurczakiem

Godnym uwagi jest fakt, że wspomniany kremowy sos to jedynie żółtko, śmietana i parmezan. Tylko tyle i aż tyle. Boskie, włoskie trio to jedyny w swoim rodzaju zespół idealnie zbalansowanej konsystencji i struktury. Nie da się zjeść tylko kilku kluseczek – od razu chcesz ich pochłonąć całą górę! Wszystko przez wspomniane połączenie, które jest nieziemskie, a opiera się o bazowy przepis do polskiej carbonary. Jednak w tym przypadku do makaronu używam kurczaka. Zwykle mam go w lodówce, a czasem smażę na odrobinie oliwy. Najważniejsze jest to, aby doprawić go sporą ilością czosnku i natki. Dzięki temu kremowy makaron z kurczakiem jest nieziemski. Myślę, że włoska kuchnia ociera się o geniusz w swojej prostocie i niezmiennie zamierzam iść tym śladem. 

makaron z kurczakiem
Makaron z kurczakiem

Kurczak sous vide

Maszynę do gotowania sous vide jakiś czas temu kupił mój mąż. Cały zestaw kosztował ok. 450 zł i powiem Ci, że niesłychanie mnie zaskoczył. Wiele razy jadłam dania sous vide w restauracjach, ale nie przypuszczałam, że niedużym kosztem można je przygotować w domu. Nie wiem czy wiesz, ale to jak zmieniają się dania gotowane w worku próżniowym jest niesłychane. Smakują o wiele bardziej wyraziście, tak jakby ich smak się kondensował. Kurczak sous vide jest niesłychanie miękki, kremowy i delikatny. Taki efekt bardzo trudno uzyskać inną metodą. Dlatego zachęcam Cię do zbadania tematu sous vide, jeśli jesteś pasjonatem/tką dobrej kuchni. 

Składniki

na 1 porcję (składniki możesz mnożyć, według ilości osób) 

  • 100 g suchego makaronu 
  • 1 żółtko 
  • 60 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki parmezanu 
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki  
  • sól 
  • czosnek, do smaku ok. 1-2 ząbki 
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy 

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu. Po wrzuceniu makaronu wstaw patelnię i na dużej mocy palnika usmaż na oliwie kurczaka. Makaron gotuj ok. 7-8 min., bo dojdzie na patelni.
  2. Pierś oczyść i pokrój w kostkę, dopraw solą i czosnkiem.
  3. Przesmaż na oliwie aż będzie złocisty ok. 4-5 minut. Obróć go raz czy dwa lub przygotuj w całości w sous vide, jak wolisz, wg tego przepisu.
  4. W międzyczasie wymieszaj w szklance śmietanę, żółtko, 1 łyżkę parmezanu i szczyptę soli. 
  5. Następnie na patelnię, do mięsa, wrzuć makaron i wlej sos. 
  6. Zmniejsz ogień na średni i gotuj chwilę sos, aż zgęstnieje – 2-3 minuty. Ciągle mieszaj go, aby sos się nie zważył.
  7. Na koniec dopraw makaron solą i pieprzem. 
  8. Przełóż danie na talerz i podawaj udekorowane natką i resztą parmezanu.