Pyszny, kremowy makaron z kurczakiem to mój ulubiony sposób na szybką kolację. Mój syn go uwielbia. Zwykle mam w lodówce pieczoną pierś z kurczaka lub ugotowaną pierś sous vide, którą bezpiecznie przechowuję w workach próżniowych. Ten makaron jest niezwykle kremowy i pyszny. To najprawdziwszy jesienny comfort food przez duże C. Reasumując, zrób go jeszcze dziś, przede wszystkim dlatego, że to obiad lub kolacja w nawet 15 minut.
Kremowy makaron z kurczakiem
Godnym uwagi jest fakt, że wspomniany kremowy sos to jedynie żółtko, śmietana i parmezan. Tylko tyle i aż tyle. Boskie, włoskie trio to jedyny w swoim rodzaju zespół idealnie zbalansowanej konsystencji i struktury. Nie da się zjeść tylko kilku kluseczek – od razu chcesz ich pochłonąć całą górę! Wszystko przez wspomniane połączenie, które jest nieziemskie, a opiera się o bazowy przepis do polskiej carbonary. Jednak w tym przypadku do makaronu używam kurczaka. Zwykle mam go w lodówce, a czasem smażę na odrobinie oliwy. Najważniejsze jest to, aby doprawić go sporą ilością czosnku i natki. Dzięki temu kremowy makaron z kurczakiem jest nieziemski. Myślę, że włoska kuchnia ociera się o geniusz w swojej prostocie i niezmiennie zamierzam iść tym śladem.
Kurczak sous vide
Maszynę do gotowania sous vide jakiś czas temu kupił mój mąż. Cały zestaw kosztował ok. 450 zł i powiem Ci, że niesłychanie mnie zaskoczył. Wiele razy jadłam dania sous vide w restauracjach, ale nie przypuszczałam, że niedużym kosztem można je przygotować w domu. Nie wiem czy wiesz, ale to jak zmieniają się dania gotowane w worku próżniowym jest niesłychane. Smakują o wiele bardziej wyraziście, tak jakby ich smak się kondensował. Kurczak sous vide jest niesłychanie miękki, kremowy i delikatny. Taki efekt bardzo trudno uzyskać inną metodą. Dlatego zachęcam Cię do zbadania tematu sous vide, jeśli jesteś pasjonatem/tką dobrej kuchni.
na 1 porcję (składniki możesz mnożyć, według ilości osób) Składniki
Przygotowanie