Babeczki z kajmakiem

Kruche babeczki z kajmakiem

Proste i przepyszne kruche babeczki z kajmakiem i orzechami brazylijskimi. Idealnie na Wielkanoc, do koszyczka czy po prostu na ząb. Cytrynowe kruche ciasto, kajmak i orzech, a na dodatek łatwość z jaką je przygotujesz przypadną Ci do gustu.

Kruche ciasto

Przygotuj je z klasycznej proporcji 3:2:1. Jak rozwinąć ten matematyczny skrót? Otóż dość prosto. Weź 3 części mąki tortowej, 2 części masła i jedną część cukru pudru. Przykładowo na 300 g mąki, przypada 200 g masła i 100 g cukru. Na każdą 1 miarkę, którą jest 100 gramów, przypada 1 żółtko. Myślę, że to godny uwagi i zapamiętania schemat. Warto umieć przygotować kruche ciasto, ponieważ dzieciaki je uwielbiają. Oczywiście możesz też użyć gotowych korpusów do babeczek.

Babeczki z kajmakiem
Babeczki z kajmakiem i orzechami brazylijskimi

Orzechy brazylijskie 

Orzechy brazylijskie to mój dodatek, który miał zastąpić dobrze Ci znane orzechy włoskie. Dlatego jeśli nie masz brazylijskich, zastąp je właśnie włoskimi. Myślę, że warto włączyć te orzechy do swojej diety, dlatego że są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Znajdziesz w nich selen, pierwiastek niezbędny m.in. do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a już dwa orzechy (czyli dwie babeczki, rzecz jasna) zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Godne uwagi są też inne pierwiastki zawarte w tych orzechach: spora ilość wapnia, magnezu i potasu (który obniża wysokie ciśnienie, a to przy świątecznym stole, zawsze się przyda).

Babeczki z kajmakiem
Babeczki z kajmakiem

Składniki

20 babeczek

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 6 g cukru z wanilią
  • 1 puszka kajmaku
  • 20 orzechów brazylijskich
  • płatki białej czekolady do dekoracji

RADA: Możesz przygotować też większe babeczki: Użyj formy do muffinek, zamiast foremek do babeczek.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i waniliowym.
  2. Do mąki dodaj posiekane w kostkę (1×1 cm) zimne masło.
  3. Połącz ciasto szybko w kruszonkę po czym dodaj żółtka i zagnieć w kulkę.
  4. Owiń kulkę folią i włóż na godzinę do lodówki.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. 
  6. Wytnij z niego kieliszkiem do szampana kółka. 
  7. Kółka powkładaj w foremki do babeczek. 
  8. Piecz je w 160 stopniach przez 15-20 minut. Aż się zazłocą, może być krócej lub dłużej, w zależności od mocy piekarnika.
  9. Zimne babeczki wyciągnij z foremek.
  10. Każdą nadziej kajmakiem. 
  11. Na wierzchu ułóż orzech i posyp babeczkę kajmakiem.