Proste i przepyszne kruche babeczki z kajmakiem i orzechami brazylijskimi. Idealnie na Wielkanoc, do koszyczka czy po prostu na ząb. Cytrynowe kruche ciasto, kajmak i orzech, a na dodatek łatwość z jaką je przygotujesz przypadną Ci do gustu.
Kruche ciasto
Przygotuj je z klasycznej proporcji 3:2:1. Jak rozwinąć ten matematyczny skrót? Otóż dość prosto. Weź 3 części mąki tortowej, 2 części masła i jedną część cukru pudru. Przykładowo na 300 g mąki, przypada 200 g masła i 100 g cukru. Na każdą 1 miarkę, którą jest 100 gramów, przypada 1 żółtko. Myślę, że to godny uwagi i zapamiętania schemat. Warto umieć przygotować kruche ciasto, ponieważ dzieciaki je uwielbiają. Oczywiście możesz też użyć gotowych korpusów do babeczek.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie to mój dodatek, który miał zastąpić dobrze Ci znane orzechy włoskie. Dlatego jeśli nie masz brazylijskich, zastąp je właśnie włoskimi. Myślę, że warto włączyć te orzechy do swojej diety, dlatego że są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Znajdziesz w nich selen, pierwiastek niezbędny m.in. do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a już dwa orzechy (czyli dwie babeczki, rzecz jasna) zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Godne uwagi są też inne pierwiastki zawarte w tych orzechach: spora ilość wapnia, magnezu i potasu (który obniża wysokie ciśnienie, a to przy świątecznym stole, zawsze się przyda).
20 babeczekSkładniki
RADA: Możesz przygotować też większe babeczki: Użyj formy do muffinek, zamiast foremek do babeczek.
Przygotowanie