Pyszne, proste kruche ciasteczka to nie tylko ozdoba każdego stołu, ale też pyszny deser, który kochają dzieci i dorośli. Upiekłam je razem z synem i powiem Ci, że ten przepis jest niezawodny. Piekę je od wielu lat. To mój ulubiony przepis baza, z którym eksperymentuję na różne sposoby.
Jak zrobić kruche ciasto?
Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, żeby masło było zimne, a mąka przesiana i napowietrzona. Najważniejsze jest również krótkie wygniatanie ciasta rękoma. Naprawdę istotne jest to, żeby nie rozpuścić masła ciepłem dłoni. Ciastka z miękkim masłem nie będą kruche, a lepkie. Dlatego dobrze jest posiekać zimne masło w drobną kostkę i szybko zagnieść z mąką opuszkami palców. Kruche ciasteczka zawsze piekę bez proszku do pieczenia. W związku z tym zawsze są idealnie równe. Myślę, że mają też lepszy, mniej chemiczny smak. Ciasteczka, które widzisz na zdjęciu wykroiłam stempelkami do ciastek z jakiejś sieciówki za kilka złotych. Nie pamiętam już której, ale była to jedna z popularnych sieci. Na zakończenie dodam, że do ciasteczek możesz dodać skórkę z pomarańczy, cytryny lub dowolne przyprawy, aby odmienić ich charakter. Wystarczy około 1-2 łyżeczki aromatyzującego składnika.
Prosty przepis na kruche ciasteczka
Ciasteczka, które widzisz na zdjęciach to naprawdę prościzna. Możesz je upiec w zaledwie kilka godzin, choć najdłużej trwa ich chłodzenie. Dzięki kilku patentom, które opisałam powyżej, są naprawdę cudownie kruche. Na koniec dodam, że musisz pamiętać o wanilii. Wanilia to jedna z moich ulubionych przypraw. Bez wątpienia dzięki niej ciasteczka zyskują luksusowego zapachu i cudownego smaku. Podpowiem Ci, że dzieciaki uwielbiają piec ciasteczka, szczególnie teraz, przed świętami. Dlatego kup kilka paczek foremek (kosztują nawet 5-10 zł za paczkę) i zrób im frajdę. Upieczcie kilka blach ciastek, udekorujcie i zjedźcie albo rozdajcie rodzinie czy przyjaciołom. Zapewniam Cię, że zarówno Ty jak i one, będziecie mieli z tego niesamowitą frajdę.
Składniki
Przygotowanie
Rady: jeśli chcesz upiec duże ciasteczka wałkuj ciasto na grubość 5 mm. Cienkie mogą się łamać. Co więcej grubsze ciastka pieką się dłużej, ale pilnuj ich podczas pieczenia, żeby nie były zbyt przypieczone. Ciasteczka są dobre jeśli ich brzegi są lekko złote, po około 15 minutach pieczenia. Zdejmuj ciasteczka z blachy od razu po upieczeniu, razem z papierem do pieczenia – na gorącej blaszce mogą się spalić. I na koniec: nie przerażaj się, że ciasteczka tuż po upieczeniu są miękkie , gdy przestygną stwardnieją :).