Pyszne, kruche ciasteczka z orzechową praliną to prosty sposób na przemianę zwykłych ciastek w coś niewyobrażalnie pysznego. Jeśli masz swoje ulubione herbatniki je także możesz przełożyć kremem – będą o niebo lepsze!
Kruche ciasteczka z orzechową praliną
Jeśli w tym roku nie dotarł do Ciebie Mikołaj, prawdopodobnie ktoś zaserwował mu te ciasteczka i poczciwiec zasiedział się na jego kwaterze. Myślę, że to jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Robi się nie niezwykle łatwo i szybko. Niegdyś robiłam całe zestawy ciasteczek z różnymi nadzieniami na świąteczne prezenty. Dziś robię to rzadziej, bo mam mniej czasu, ale z równie wielką przyjemnością. Moje kruche ciasteczka z orzechową praliną najsmaczniejsze są drugiego dnia. Uwielbiam, gdy pralinowe nadzienie stężeje i bosko związuje oba ciasteczka, łącząc je nierozerwalnym węzłem dozgonnej przyjaźni. Nie jest tajemnicą, że lubię Nutellę, a połączenie kremu z grubo mielonym masłem z prażonych orzechów laskowych jest wspaniałe. Myślę, że gdyby istniały deserowe Oscary, te ciastka zgarnęłyby statuetkę za rolę pierwszoplanową i to bezapelacyjnie. Wszystko dlatego, że są proste, a równocześnie nieziemsko pyszne.
Jak zrobić kruche ciasto?
Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, żeby masło było zimne, a mąka przesiana i napowietrzona. Najważniejsze jest również krótkie wygniatanie ciasta rękoma. Naprawdę istotne jest to, żeby nie rozpuścić masła ciepłem dłoni. Ciastka z miękkim masłem nie będą kruche, a lepkie. Dlatego dobrze jest posiekać zimne masło w drobną kostkę i szybko zagnieść z mąką opuszkami palców. Kruche ciasteczka zawsze piekę bez proszku do pieczenia. W związku z tym zawsze są idealnie równe. Myślę, że mają też lepszy, mniej chemiczny smak. Ciasteczka, które widzisz na zdjęciu wykroiłam stempelkami do ciastek z jakiejś sieciówki za kilka złotych. Nie pamiętam już której, ale była to jedna z popularnych sieci. Na zakończenie dodam, że do ciasteczek możesz dodać skórkę z pomarańczy, cytryny lub dowolne przyprawy, aby odmienić ich charakter. Wystarczy około 1-2 łyżeczki aromatyzującego składnika.
Nadzienie: Składniki
Przygotowanie