Nie umiesz piec, ale w pandemii marzysz o domowym mazurku? Upiecz ten banalnie prosty i niezwykle smaczny mazurek z gotowego ciasta francuskiego. Oczywiście możesz też wybrać ciasto kruche. Oba kupisz w każdym większym markecie. Posmaruj je mieszanką pysznego dżemu pomarańczowego i kajmaku, udekoruj bakaliami i gotowe! Cieszcie się smakiem najprostszego mazurka jaki można sobie wymarzyć.
Gotowe ciasto
Czasem zdarza się skorzystać z gotowca. Myślę, że nie ma w tym nic złego jeśli skład produktu jest dobry, a gotowanie łatwiejsze i szybsze. W tym przepisie wykorzystasz trzy gotowe półprodukty – ciasto, kajmak i dżem. Jeśli masz ochotę możesz je przygotować samemu, ale nie wiem czy ma to sens. Koszmarna ilość prądu czy gazu, które zużyjesz na tak długie gotowanie jest nieopłacalna. Mimo małego nakładu pracy mazurek jest pyszny, kwaśno-słodki z pysznie chrupiącym ciastem i bakaliami.
na 2 mazurkiSkładniki
Przygotowanie