Śliwki mogą być też bazą do dań wytrawnych – dzisiaj pełnią kluczową rolę w marynacie do łososia w sosie śliwkowym z azjatycką mizerią. Rozpływający się w ustach łosoś i słodko-kwaśna, pikantna mizeria to pomysł na pyszny niedzielny obiad. Tak usmażona ryba to jedno z moich ulubionych dań.
Łosoś w sosie śliwkowym z azjatycką mizerią
Uwielbiam smażonego łososia! Jeśli zabierzesz się za niego odpowiednio, też go pokochasz. Aby ryba wręcz rozpływała się w ustach marynuj ją co najmniej 30 minut, po czym wrzucaj na dobrze rozgrzany olej. Przede wszystkim pamiętaj o tym, żeby smażyć rybę zawsze od skóry – dzięki temu po usmażeniu będzie równa i estetyczna. Nie smaż ryby za długo, myślę, że 7-10 minut wystarczy (10 w przypadku dużych kawałków), aby jej nie wysuszyć. Łosoś jest dość tłusty, przez co łatwo chłonie marynaty, pamiętaj o tym i doprawiaj go na bogato :).
Marynata do łososia
Powidła śliwkowe są świetną bazą do sosów i marynat. Bez wątpienia wzbogacają smak kurczaka, wieprzowiny czy nawet łososia. Po połączeniu ich z kilkoma kluczowymi dla kuchni azjatyckiej dodatkami otrzymasz marynatę, która przeniesie Cię w kulinarną podróż po Azji. Uwielbiam kuchnię fusion, dlatego często łączę ze sobą różne składniki. Dziś uzyskałam marynatę ala Teriyaki, właśnie dzięki naszym polskim śliwkom. Na zakończenie dodam, że jeśli nie jesz ryb ani mięsa możesz zamarynować w śliwkowej marynacie pokrojone w kostkę tofu – też będzie pyszne.
Azjatycka mizeria – dodatek do łososia w sosie śliwkowym
Myślę, że łosoś w sosie śliwkowym powinien być podawany z czymś kwaskowym. Sama ryba bywa mdła. Niegdyś, gdy robiłam go jedynie z brokułami, czegoś mi brakowało. Dlatego teraz łączę go z surówkami z kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, papryki marynowanej czy właśnie azjatycką mizerią w różnych odsłonach. Wierz mi, ten dodatek ma kopa! Wystarczy, ze zamarynujesz ogórki w occie jabłkowym (lub ryżowym), cukrze i soli, a zupełnie Cię zaskoczą. W rezultacie zmieniają swoją konsystencję, a po dodaniu chilli i bazylii, są wręcz nieprzyzwoicie dobre, szczególnie z daniami z ryżu.
na 2 porcje: azjatycka mizeria: dodatkowo:Składniki
Przygotowanie