Oto przepis na makaron w sosie kurkowym. Pyszny kremowy sos ala Carbonara z soczystymi kurkami i makaronem pełnoziarnistym tagliatelle, ale możesz wybrać swój ulubiony. To jedna z moich ulubionych grzybowych propozycji.
Makaron w sosie kurkowym
Prawdopodobnie to najlepszy sos grzybowy do makaronu jaki przyjdzie Ci zjeść tej jesieni. Muszę przyznać, że kurki są niezwykle wdzięcznym składnikiem. Niegdyś ich nie doceniałam. Kilka razy niedokładnie je oczyściłam, co sprawiało wrażenie jedzenia żwirku do kota. Odkąd zaczęłam przykładać do tego wagę moje odczucia się zmieniły. Bardzo polubiłam kurki. Wiem, zwykle trzeba dodać do nich masełka i śmietany, ale grzyby właśnie w tej formie są najsmaczniejsze. Niewątpliwie muszę zgodzić się z francuskim manifestem trzech składników najlepszej kuchni. Jakim? Masło, masło i jeszcze raz masło! No co poradzić. Nie można całe życie być na diecie, a dla tego makaronu zdecydowanie warto zrobić wyjątek.
Jak czyścić kurki do sosu
Choć grzybów z reguły nie powinno się moczyć, kurki są dość twarde i mają blaszki, więc nie rozmiękają od wody. Niestety zwykle są bardzo brudne – przede wszystkim pełne piasku i gałązek. Z uwagi na fakt, że dobrze znoszą kontakt z wodą zawsze moczę je kilka minut w misce z wodą, żeby wypłukać piasek. Na koniec oczyszczam rękoma – wybieram zabrudzenia i ruszam grzybami pod wodą, aby domyć resztki pisaku. Koniecznie musisz je dokładnie oczyścić, bo brudne grzyby popsują nawet najlepsze danie.
Jak gotować kurki – makaron w sosie kurkowym
Godnym uwagi jest fakt, że kurki są jak krewetki. To osobliwe porównanie nasunęło mi się wczoraj, podczas smażenia grzybów. Krewetki lubią masło, czosnek, cytrynę, natkę pietruszki i chilli. Muszą też być dobrze oczyszczone i nie można ich długo smażyć. To zupełnie identycznie jest w przypadku kurek! Dlatego stosuj te zasady, a Twoje dania z kurek będą przepyszne. Podsumowując, kurki, choć mogą przerażać niewprawnego kucharza, tak naprawdę przygotujesz szybko i łatwo jeśli znasz wspomniane triki.
1 porcja (dla większej ilości osób powiel ilość składników)Składniki
Przygotowanie