Malinowy deser z serka mascarpone

Malinowy deser z serka mascarpone

Malinowy deser z serka mascarpone to coś absolutnie powalającego. Nie pamiętam kiedy jadłam równie pyszny deser. Domowy dżem, prosty, idealnie kremowy serek, cudownie kwaśne i maślane ciasteczka cytrynowe i soczyste maliny, to absolutny foodporn. Musisz tego koniecznie spróbować. 

Malinowy deser z serka mascarpone

Z pewnością rzadko trafia się taka perełka jak ten deser. Uwielbiam mascarpone, a połączenie cytrynowych ciasteczek z malinami jest trafione w dziesiątkę. Odkąd kupiłam mini Tarty Bonne Madam, przepadłam! Te ciastka są tak cudownie kwaśne i maślane, że gdy tylko widzę je na półce, prawie zawsze po nie sięgam. No, nic nie poradzę, nie mam zbyt silnej woli, jeśli chodzi o przysmaki.

Prosty przepis na deser bez pieczenia

Jak to zwykle bywa w przypadku dobrych ciastek, są wspaniałą bazą do deserów bez pieczenia. Dodatkowo, gdy poleżą w lodówce pod warstwą aksamitnego kremu z mascarpone, stają się mięciutkie i ciągnące. Nie wierz mi i spróbuj! Malinowy deser z serka mascarpone to prawdziwy kulinarny obłęd!

Deser w wersji keto

Nic prostszego! Zamiast cukru użyj erytrolu, a ciasteczka zamień na bezy z erytrolem, albo migdałowe amatertti lub po prostu płatki migdałów. Gotowanie naprawdę jest banalnie proste, wystarczy, że ugryziesz je na patencie. Na zakończenie dodam, że wspomniane gotowanie na patencie znajdziesz na moich social mediach, m.in. na moim TikToku DoSchrupAnia. Udanego gotowania!

deser z serka mascarpone
deser z serka mascarpone

Jak zrobić krem z serka mascarpone

W przeciwieństwie do ubijania śmietany, która bywa kapryśna, krem z serka mascarpone wyjdzie Ci zawsze i wszędzie. Wystarczy, że weźmiesz jajka w temperaturze pokojowej i serek, który przed dodaniem do jajek, postoi chwilę poza lodówką. Ale bez przesady – 10-15 minut wystarczy. Godne uwagi jest to, że w tym przypadku to żółtka ubite z cukrem tworzą objętość kremu, więc ubijaj je, aż staną się puszyste i jaśniutkie. Dopiero, gdy podwoją swoją objętość dodaj do nich serek. Na zakończenie dodam, że to chyba najbardziej uniwersalny krem świata – możesz go zjeść dosłownie ze wszystkim. Podejrzewam, że i z pasztetową były pyszny.

Składniki na 4 porcje

dżem malinowy:

  • 150 g malin 
  • 50 g cukru żelującego 
  • 50 ml soku z cytryny

krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (jeśli masz)

Dodatkowo:

  • 200 g malin 
  • 8 ciastek cytrynowych, najlepiej takich Bonne Maman

Przygotowanie

  1. Dżem: 150 g malin wrzuć do rondelka. Wlej sok z cytryny (przez sitko lub dłoń, aby nie było w środku pestek) oraz wsyp cukier żelujący. 
  2. Gotuj dżem 5 minut od zagotowania na średniej w kierunku do solidnej mocy palnika, aby trochę soku odparowało. Mieszaj dżem podczas smażenia. Owoce rozgnieć łyżką, aby dżem był jednolity. Odstaw dżem do z palnika.
  3. Ciepły dżem (zanim na dobre zgęstnieje) przełóż na dno 4 pucharków. 
  4. Krem: Żółtka utrzyj z cukrem pudrem (i ekstraktem) na puszystą masę.
  5. Następnie dodaj do masy serek mascarpone i utrzyj na średniej mocy miksera.
  6. Schłódź krem przez 15 minut w lodówce.
  7. Na dżemie ułóż pokruszone ciastka cytrynowe – są nieziemskie – po 2 ciastka na pucharek oraz świeże maliny, po kilka sztuk.
  8. Zalej kremem z mascarpone.
  9. Udekoruj owocami i resztką dżemu (jeśli coś zostało, bo ja wyjadałam z garnka).
  10. Schładzaj, najlepiej przez kilka godzin, aby ciasteczka rozmiękły, a krem stężał.
  11. Podawaj np. ze świeżą miętą.