Malinowy deser z serka mascarpone to coś absolutnie powalającego. Nie pamiętam kiedy jadłam równie pyszny deser. Domowy dżem, prosty, idealnie kremowy serek, cudownie kwaśne i maślane ciasteczka cytrynowe i soczyste maliny, to absolutny foodporn. Musisz tego koniecznie spróbować.
Malinowy deser z serka mascarpone
Z pewnością rzadko trafia się taka perełka jak ten deser. Uwielbiam mascarpone, a połączenie cytrynowych ciasteczek z malinami jest trafione w dziesiątkę. Odkąd kupiłam mini Tarty Bonne Madam, przepadłam! Te ciastka są tak cudownie kwaśne i maślane, że gdy tylko widzę je na półce, prawie zawsze po nie sięgam. No, nic nie poradzę, nie mam zbyt silnej woli, jeśli chodzi o przysmaki.
Prosty przepis na deser bez pieczenia
Jak to zwykle bywa w przypadku dobrych ciastek, są wspaniałą bazą do deserów bez pieczenia. Dodatkowo, gdy poleżą w lodówce pod warstwą aksamitnego kremu z mascarpone, stają się mięciutkie i ciągnące. Nie wierz mi i spróbuj! Malinowy deser z serka mascarpone to prawdziwy kulinarny obłęd!
Deser w wersji keto
Nic prostszego! Zamiast cukru użyj erytrolu, a ciasteczka zamień na bezy z erytrolem, albo migdałowe amatertti lub po prostu płatki migdałów. Gotowanie naprawdę jest banalnie proste, wystarczy, że ugryziesz je na patencie. Na zakończenie dodam, że wspomniane gotowanie na patencie znajdziesz na moich social mediach, m.in. na moim TikToku DoSchrupAnia. Udanego gotowania!
Jak zrobić krem z serka mascarpone
W przeciwieństwie do ubijania śmietany, która bywa kapryśna, krem z serka mascarpone wyjdzie Ci zawsze i wszędzie. Wystarczy, że weźmiesz jajka w temperaturze pokojowej i serek, który przed dodaniem do jajek, postoi chwilę poza lodówką. Ale bez przesady – 10-15 minut wystarczy. Godne uwagi jest to, że w tym przypadku to żółtka ubite z cukrem tworzą objętość kremu, więc ubijaj je, aż staną się puszyste i jaśniutkie. Dopiero, gdy podwoją swoją objętość dodaj do nich serek. Na zakończenie dodam, że to chyba najbardziej uniwersalny krem świata – możesz go zjeść dosłownie ze wszystkim. Podejrzewam, że i z pasztetową były pyszny.
dżem malinowy: krem: Dodatkowo:Składniki na 4 porcje
Przygotowanie