Słodki i pyszny drink z prosecco i soku pomarańczowego. U mnie wersji ulepszonej czyli Mimoza 2.0, bo zamiast soku pomarańczowego używam syropu z pomarańczy albo jeszcze lepiej z marakui!
Przepis na drink Mimoza
Mimoza kojarzy mi się bezapelacyjnie z Phoebe Buffay z “Przyjaciół”, która upiła się nim, gdy Ross i Rachel wzięli pijacki ślub w Las Vegas. Choć wspomniana parka piła piwo i małpki z hotelowej lodóweczki, to panna Buffay najbardziej utkwiła mi w pamięci. Z pewnością koktajl kojarzy mi się również z wakacjami i późnym śniadaniem. To naprawdę wspaniała rzeczy, kiedy na urlopie możesz sobie zamówić koktajl do omletu i wypić go ze smakiem, podczas gdy inni o tej porze siedzą w pracy.
Jak zrobić Mimozę
Choć niektórzy dodają do Mimozy jedynie sok z pomarańczy, ja uważam, że lepszym pomysłem i to na dodatek wypróbowanym, jest zamiana soku na syrop pomarańczowy. Syrop podkręca smak i sprawia, że drink jest nie tylko słodszy, ale i bardziej pachnący. Prawdziwym strzałem w dziesiątkę jest jednak pure z marakui lub syrop o smaku marakui np. od Rioby. Kupuję go zwykle właśnie w Marko, ale znajdziesz go i na allegro. To absolutny hit do lemoniad i drinków. Już odrobina wystarczy, aby przenieść się na tropikalny urlop. Koniecznie go spróbuj. Napisałabym, że zwykle kosztuje około 18 zł za litr, ale przy tej inflacji za miesiąc może okazać się, że będzie kosztować 50 zł.
Składniki
Przygotowanie