Pyszna chrupiąca beza, która jest miękka w środku, z mascarpone i owocami to deser idealny. Przygotuj go w swoim domu!
Beza Pavlova
Beza to jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam ją, szczególnie z kremem, z serka mascarpone i dodatkiem kwaśnych owoców np. wiśni czy truskawek właśnie. Beza ze zdjęcia została udekorowana pistacjami, które wspaniale pasują do waniliowego kremu z serka i owoców. Uważam, że ten deser to absoluty hit. Choć przyznam, że przygotowuję go raczej rzadko, a właściwie od wielkiego dzwonu dlatego, że beza to deser wymagający cierpliwości i czasu, a mi zwykle brakuje tego drugiego. Jeśli jednak zdarzy się tak, że mogę sobie pozwolić na kilka godzin w kuchni przygotowuję go bez wahania.
Pieczenie bezy
Dlaczego wspominam o tym, że wymaga czasu? Otóż dość długo suszy się w piekarniku. Dobrą opcją, aby skrócić czas oczekiwania na bezę, jest upieczenie mały bezików, właśnie takich jak bezy ze zdjęcia. Ja wyciskam je z rękawa cukierniczego lub kładę łyżką wprost na papier do pieczenia. Wcześniej, aby bezy były identycznej wielkości odrysowuję na papierze kilka kółek, np. od szklanki czy kubka. Dzięki temu są idealne.
Co jest ważne podczas pieczenia bezy?
Ważne podczas przygotowywania bezy jest to, aby białka były w temp. pokojowej, a jeśli były wybite kilka godzin wcześniej to tym lepiej – łatwiej się ubiją. A najlepiej będzie, gdy postoją w słoiku np. przez noc w lodówce, wtedy beza jest najsmaczniejsza. Do przygotowania bezy zawsze używam cukru kryształu. Dzięki niemu beza jest ciągnąca i przyjemnie chrupie. Jeśli masz ochotę na karmelową bezę przygotuj ją z ciemnego cukru. Takie bezy są beżowe i bardziej aromatyczne, ale nie wyglądają tak ładnie jak śnieżnobiała Pavlova. Pamiętaj także o wstawieniu bezy do rozgrzanego piekarnika i zmniejszeniu temperatury, dzięki temu beza będzie chrupiąca z wierzchu. Gdyby zaczęła się nagle rumienić zmniejsz temperaturę o 10-15 stopni i susz ją odrobinę dłużej. Wiele zależy od mocy Twojego piekarnika.
beza kremSkładniki
Przygotowanie
Zdjęcie nie jest mojego autorstwa.