mini paczki dyniowe

Mini pączki dyniowe

Oto przepis na mini pączki dyniowe ze słodkim cytrynowym lukrem i nutą korzennych przypraw. Pyszne, mięciutkie, pachnące i intensywnie żółte w środku. Uwielbiam takie małe słodkości, które smakują wprost nieziemsko. To deser idealny nie tylko dla wielbicieli pączków. 

Ciasto drożdżowe na pączki

To prawdopodobnie najlepsze mini pączki dyniowe (ale nie tylko) jakie kiedykolwiek jadłam. Mięciutkie, pyszne i pulchne… Jest to możliwe dzięki kilku krokom, o których musisz pamiętać, gdy robisz ciasto drożdżowe. Przede wszystkim musisz pozwolić ciastu wyrosnąć. Choć trwa to długo i bywa upierdliwe, tylko dobrze wyrośnięte pączki są dobre. Niegdyś kilka razy nie odstawiłam ciasta do wyrastania na wystarczająco długo i pączki wyszły po prostu twarde. Dlatego daj im wyrosnąć i to podwójnie! Po drugie pamiętaj, aby nie wlać do ciasta gorącego mleka ani tłuszczu. Wysoka temperatura zabija drożdże, a jeśli są nieaktywne, to siłą rzeczy nie urosną. Reasumując wiesz już o najważniejszych rzeczach, trzymaj się przepisu, a pączki na pewno Ci się udadzą. 

mini paczki dyniowe
Mini pączki dyniowe z lukrem

Mini pączki dyniowe

Do moich pączków dodałam sporo korzennych przypraw dzięki czemu pięknie pachną, ale i dobrze smakują. Oczywiście najsmaczniejsze pączki mają na sobie lukier. Wybacz, ale bez lukru nie ma dobrego pączka! Dlatego, podobnie do reszty najlepszych pączków świata, moje mini pączusie też są nim otulone. Dodatkowo dodałam do lukru trochę mielonego imbiru, którego smak idealnie łączy się z sokiem cytrynowym. To połączenie przywodzi na myśl ciepłą zimową herbatę. Na zakończenie dodam, że jeśli pączki będą jadły młodsze dzieciaki, radzę pominąć imbir – może wydawać się im zbyt pikantny. 

pączek z dyni
Pączek z dyni – jak wygląda w środku

Składniki

na solidną porcję pączków

  • 550 g mąki tortowej + do podsypania
  • 150 g pure z pieczonej dyni hokkaido 
  • 50 g cukru 
  • 2 jajka rozm. M
  • 50 g drożdży 
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 200 ml mleka 3,2 % tł. 
  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia 

lukier cytrynowo-imbirowy:

  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny 
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • ewentualnie skórka otarta z cytryny 

Przygotowanie

  1. Stop masło, a mleko podgrzej do 35 stopni. 
  2. Kawałki pieczonej dyni zmiksuj na gładkie pure. Odmierz 150 g.
  3. Zaczyn: do mleka dodaj drożdże i 2 łyżki cukru, wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
  4. Następnie dodaj do zaczynu 50 g mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. 
  5. Jeśli zaczyn jest puszysty i kremowy dodaj do niego pure, jajka i dokładnie wymieszaj.
    Następnie dodaj przyprawy: cynamon, mielony kardamon i cukier z wanilią.
  6. Przesiej do zaczynu mąkę i wymieszaj ciasto łyżką. 
  7. Gdy ciasto zacznie się łączyć wlej stopione masło. 
  8. Przełóż ciasto na stolnicę.
  9. Wyrób ciasto na stolnicy (lub w misce), powinno być puszyste ale spójne i sprężyste. Jeśli za bardzo klei się do rąk możesz podsypać je odrobiną mąki, ale nie za bardzo, bo pączki będą twarde.
  10. Gotowe ciasto drożdżowe na mini pączki dyniowe odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Przykryj ciasto szczelnie folią lub pokrywką.
  11. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrób je na blacie.
  12. Następnie uformuj z ciasta małe pączki wielkości orzecha włoskiego. 
  13. Ułóż pączki na dużej blaszce lub stolnicy wysmarowanej olejem, przykryj folią i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy prawie podwoją objętość są gotowe do smażenia.
  14. Podczas rośnięcia pączków zrób lukier: wymieszaj jego składniki, aż będzie miał konsystencję rzadkiego jogurtu.
  15. Rozgrzej olej. 
  16. Smaż pączki na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane, po około 2 minuty z każdej strony. 
  17. Osącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 
  18. Ciepłe pączki polukruj i podawaj.
  19. Najlepsze są tego samego dnia i na drugi dzień po smażeniu.