Lato się kończy, ale to nie znaczy, że musisz zapomnieć o letnim orzeźwieniu. Mojito to drink idealny – pyszny, słodki, orzeźwiający i cudownie limonkowy. To propozycja dla dorosłych, ze względu na zawartość rumu, ale niebawem pojawi się tu również sprawdzony koktajl w wersji virgin tj. bezalkoholowej.
Skąd pochodzi drink Mojito?
Prawdopodobnie przepis powstał w XVI wieku podczas podbojów znanego korsarza kapitana Drake’a. Żeglarz, jak na kapitana przystało, lubił dogadzać sobie trunkiem pędzonym z trzciny cukrowej. Pił go z dodatkiem mięty i soku z cytryny. Wraz z rozwojem technik destylacji trunek ewoluował w rum, który zaczęto pędzić na wyspie Barbados. Dziś wyspa słynie właśnie z cudownych i aromatycznych rumów (oraz swojego top produktu eksportowego, a mianowicie Rihanny). Oficjalna receptura mojito, taka, którą znamy dziś, pochodzi z Kuby.
Jak zrobić drinka mojito?
Ponieważ Mojito to prawdziwy klasyk musisz wiedzieć dwie rzeczy. Pierwsza i najważniejsza: musisz bardzo dokładnie ubić limonkę, miętę i brązowy cukier na dnie kubka. Jeśli wydaje Ci się, że ten krok można pominąć i po prostu wymieszać składniki to niestety Twoje mojito będzie niesmaczne. Ugniatanie (jest do tego specjalne narzędzie, które widzisz na zdjęciu poniżej) wyciąga z limonek i mięty olejki zapachowe. Druga rzecz: użyj dobrej jakości rumu. Z tańszych propozycji polecam Capitana Morgana lub Rum Negrita – zarówno ciemny i jasny są smaczne. Droższe karaibskie propozycje to nieziemsko kokosowy Botafogo (rządzi) lub Kraken, bardziej karmelowy, z nutami rodzynek.
Składniki
Przygotowanie