Mrożona kawa karmelowa jest niezwykle popularna, pyszna, słodka i orzeźwiająca. Nic dziwnego. Karmel i słony karmel szturmem wdarły się do rodzimej galerii sław i napojów. Spróbuj kawy karmelowej z mojego przepisu.
Domowy karmel
Syrop karmelowy do kawy mrożonej łatwo zrobisz w domu. Jest tylko jeden haczyk trochę to trwa, nawet jeśli robisz porcję na jedną kawę. Porcję karmelu robiłam ok. 10 minut. Dlatego z cierpliwością smaż cukier, aż zmieni się w syrop, a później zbrązowieje. Od poziomu zbrązowienia cukru zależy kolor karmelu. W przeciwieństwie do syropów ze sklepu składa się jedynie z 4 składników. Jeśli chcesz, żeby karmel był płynny gotuj go krócej, jeśli wolisz bardziej gęsty karmel gotuj go dłużej. Na zakończenie dodam, że musisz bardzo uważać – smażony cukier jest bardzo gorący i podczas dodawania kolejnych składników strasznie „bąbluje”.
Kawa z solonym karmelem
Jeśli lubisz solony karmel dodaj do karmelu na patelni szczyptę soli. Poza tym nic nie zmienia się w przepisie. Solony karmel ma fajny, ciekawy smak, jeśli jeszcze go nie znasz koniecznie spróbuj. Niegdyś w Starbucksie królowały latte z solonym karmelem, dlatego nadrób zaległości i zrób sobie taką kawę w domu.
Karmel:Składniki
Przygotowanie