najprostsze na świecie ciasto czekoladowe

Najprostsze ciasto czekoladowe na świecie – zrobisz je w 5 minut

Ciasto czekoladowe, które wymaga jedynie zmiksowania składników i zawsze się udaje? Myślisz, że to niemożliwe? A jednak. Poznaj swój nowy ulubiony przepis. To pyszne, wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto.

Proste ciasto czekoladowe

Nie umiesz piec, ale lubisz pyszne ciasta? Mam coś dla Ciebie. Podczas gdy inni męczą się i stoją przy garach godzinami, Ty możesz wyczarować pyszne ciasto czekoladowe w kilka minut. Wydaje się to niemożliwe? A jednak. To ciasto wychodzi każdemu, a wystarczy, że wszystkie podane niżej składniki będziesz miksować przez 5 minut. Przepis powstał na bazie przepisu na ciasto cynamonowe, który dostałam w liceum od mamy mojej koleżanki. Korzystam z niego do dziś, modyfikując go wedle własnych potrzeb. Właśnie tak narodziło się banalnie proste ciasto czekoladowe.

Jak smakuje najprostsze ciasto czekoladowe na świecie?

Jest przepyszne. Choć w przeciwieństwie do brownie nie wymaga dodania dużej ilości tłuszczu, mimo to jest jest lekkie, wilgotne i pyszne. I przede wszystkim, bardzo, bardzo czekoladowe. Ze względu na fakt dodania proszku do pieczenia i sody bardzo ładnie rośnie i ma przyjemną, puszystą strukturę.

O czym pamiętać podczas przygotowania ciasta?

Najważniejsze jest to, aby dobrze zmiksować ciasto. Niech to zawsze będzie 5 minut – trzymaj się tej zasady. Dzięki temu ciasto będzie napowietrzone i z pewnością pięknie urośnie. Ważne jest także to, aby ciasto przelać do foremek wysmarowanych masłem lub olejem i wysypanych bułką tartą. W rezultacie ciasto nie przywrze do form. Załóżmy, że o tym zapomnisz i nie zaopatrzysz się w bułkę tartą… możesz wyłożyć blaszki papierem do pieczenia. Wcześniej przyklej go do formy odrobiną oleju.

ekspresowe_ciasto_czekoladowe_3
ekspresowe ciasto czekoladowe w polewie czekoladowej

Jak długo piecc ciasto czekoladowe?

Godnym uwagi jest fakt, że ciasto pieczone w dużej blaszce piecze się dłużej niż to pieczone, jak moje, w dwóch mniejszych foremkach. Mniejsze ciasto upieczesz już w 45 minut, większe w około 60. Przede wszystkim miej na uwadze swoje ciasto i po 40 minutach wbij w nie patyczek. Na pewno słyszałeś o próbie „suchego patyczka”. Jeśli nie to jest to banalnie proste. Wystarczy, że wbijesz suchy patyczek do szaszłyków albo pałeczkę do sushi w ciasto. Jeśli po wyjęciu jest suchy Twoje ciasto czekoladowe jest gotowe!

To chyba tyle jeśli chodzi o porady. Przede wszystkim to prosty przepis, który sprawia wiele radości wszystkim miłośnikom czekolady. Warto np. ubiec go z dzieciakami. Uwielbiają miksować ciasto!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Polewa czekoladowa – 200 g czekolady

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Góra dół.
  2. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
  3. Miksuj ciasto 5 minut.
  4. Foremki do pieczenia wysmaruj olejem/masłem i wysyp bułką tartą, aby ciasto nie przywarło w trakcie pieczenia.
  5. Przelej ciasto do ¾ wysokości foremek, ponieważ widocznie rośnie i może wykipieć.
  6. Piecz ciasto czekoladowe około 45 minut – w 2 formach do keksu lub 60 minut jeśli pieczesz duże ciasto.
  7. W 40 minucie pieczenia sprawdź ciasto patyczkiem czy jest upieczone.
  8. Zimne ciasto polej polewą czekoladową.

Rada: Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe dodaj do środka pół tabliczki posiekanej czekolady albo kropelki czekoladowe.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe